Czym są mikroliście? Jak uprawiać i stosować w kuchni
Mikroliście to znakomite źródło witamin i minerałów. Można je stosować zamiennie z kiełkami i urozmaicać wygląd nudnych kanapek. W Stanach Zjednoczonych...
Bez czego nie może obejść się porządna kuchnia!
Dobre noże, roboty kuchenne i słynny thermomix - jakie przybory i akcesoria przydadzą się w kuchni? O tym rozmawialiśmy z naszą ekspertką, Agatą Jędraszczak,...
Jak odpowiednio doprawić żurek wielkanocny? Przyprawy i dodatki
Żurek wielkanocny to tradycyjna, świąteczna zupa podawane w Wielką Niedzielę. Na jej przygotowanie jest wiele przepisów. Żurek w chlebie, żurek z suszonymi...
Jak sadzić rzeżuchę? Poznaj właściwości i zastosowanie kiełków
Rzeżucha to tradycja świąt. świetnie sprawdzi się jako prosta ozdoba wielkanocnego stołu lub koszyczka ze święconką. Jak ją sadzić i z czym jeść na co dzień?...
Warzywa, które posadzisz ponownie. Te resztki można posadzić na parapecie
Coraz częściej chcemy gotować w duchu zero waste, czyli nie marnować jedzenia. Zamiast wyrzucać obierki z ziemniaka, możemy upiec warzywo w całości. Końcówki...
Jak wybrać zdrowy majonez? Katarzyna Bosacka prześwietla majonezy dostępne w sklepach
W czasie Świąt Wielkanocnych używa się dużych ilości majonezu. Dodaje się go do sałatki jarzynowej, jajek, a nawet przygotowuje na jego bazie babki. Jednak...
Produkty spożywcze, które nie tracą ważności. Masz je w kuchennej szafce!
Dobrze zaopatrzona domowa spiżarnia może nas uratować, na przykład, gdy trzeba zrobić szybki obiad. Wiele produktów można przechowywać na zapas. Wtedy zaczynamy...
Dzień Wody 2022. Ile powinno się pić wody?
Co roku 22 marca w kalendarzu przypada Światowy Dzień Wody. Od dawna wiadomo, że odpowiednie nawodnienie organizmu poprawia koncentrację, niweluje bóle głowy i...
Skwaśniały rosół, zwarzony majonez, przypalony obiad? Te sztuczki uratują twój obiad
Przesolona zupa, zważony majonez lub przypalony obiad to tylko niektóre z kulinarnych wpadek, które zdarzają się w kuchni. W wielu przypadkach dania można...
Czy nowalijki są zdrowe? Jak wybrać te najbardziej wartościowe? Sprawdź przepisy
Zbliża się wiosna. Wielu z nas z utęsknieniem czeka na nowalijki pachnące świeżością. Pierwsze młode warzywa ze szklarni dostępne są już od marca, ale wiele...
Co zrobić z czerstwego chleba? Nie musisz go wyrzucać
Czasem nie jesteśmy w stanie zjeść całego chleba od razu. Można podzielić go na porcje i zamrozić. Można też poszukać kilku prostych metod na przywrócenie mu...
Co zrobić z olejem po smażeniu? Nie rób jednej rzeczy!
Wiele osób może się zastanawiać, co zrobić z olejem po smażeniu pączków i faworków. Warto wiedzieć, co zrobić z olejem i jak go utylizować oraz ile razy można...
Co zrobić, żeby pączki nie były tłuste? Proste triki na przepyszne pączki
Tradycyjne pączki z dżemem, pączki z różą, pączki z budyniem, pączki z lukrem czy pączki z czekoladą - przepisów jest wiele, a każdy z nas ma swój ulubiony...
Fast food na diecie? Czemu nie!
Fast food na diecie jest zakazany! Tak myślisz? Jeśli z bólem serca omijasz KFC czy McDonald's, zagryzając marchewkę i wmawiając sobie, że to hamburger, zaś...
Takie są oznaki nieświeżego mięsa. Zobacz, po czym rozpoznać zepsute mięso!
Czasami trudno jest rozpoznać na pierwszy rzut oka, czy mięso jest nieświeże. Spożycie zepsutego mięsa może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia. W galerii...
Ile waży szklanka mąki, oleju i cukru? Oto przelicznik kuchennych miar
Przelicznik kuchenny. Często zastanawiacie się podczas gotowania lub pieczenia, ile waży szklanka lub łyżka mąki czy cukru albo jaką mają pojemność? Miary w...
Jak nie przytyć w święta Bożego Narodzenia? Oto 7 zasad, które warto znać
Święta Bożego Narodzenia to okazja do spotkań w mniejszym lub większym gronie. Wtedy też możemy zajadać się potrawami, na które czekamy przez cały rok. Czasem...
8 produktów, których lepiej nie myć, bo możesz zaszkodzić swojemu zdrowiu!
Większość ludzi ma swoje nawyki – te gorsze i lepsze. Jednak są takie przyzwyczajenia, które nie do końca są dobre i uzasadnione. Do nich właśnie należy mycie...
Czego nie wolno wkładać i podgrzewać w kuchence mikrofalowej?
Mikrofalówka to urządzenie, które w szybki i łatwy sposób podgrzewa i rozmraża gotowe dania. Jej użytkowanie wydaje się dziecinnie proste, ale czy wiecie, że...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 21 godzin temu w kategorii Medycyna alternatywna
Dodano 23 godziny temu w kategorii Klimatyzacja
Dodano wczoraj w kategorii Szkoły
Dodano wczoraj w kategorii Przedłużanie włosów