Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1187 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Szukasz orzeźwienia? Wypróbuj smakowity napój z arbuza
Koktajl z arbuza to pomysł na letni deser. Domowy napój można łączyć z innymi sezonowymi owocami. Znakomicie sprawdzają się maliny, truskawki i pomarańcza....
Pierogi po japońsku. Poznaj metodę gotowania na patelni
Pierożki gyoza to danie wywodzące się z kuchni japońskiej. W odróżnieniu od innych pierogów gotuje się je na patelni. Proponujemy przepis na pierożki gyoza ze...
Relaksująca lemoniada z suszonych kwiatów. Ukoi nawet zszargane nerwy
Domowa lemoniada lawendowa to orzeźwiający napój na upalne dni. Można przyrządzić go ze świeżych lub suszonych kwiatów. Lawendę należy zaparzyć we wrzątku, aby...
Ekspresowy hummus z bobu od znanej dziennikarki. „Uwielbiam takie przepisy”
Hummus z bobu to zdrowa pasta kanapkowa robiona w podobny sposób jak pasta na bazie ciecierzycy. Katarzyna Bosacka, znana dziennikarka i ekspertka w dziedzinie...
Szybka przystawka pełna witamin. Może posłużyć też jako lekki lunch
Sałatka z buraków, rukoli i uprażonymi pestkami słonecznika to zdrowa przekąska na lato. Świetnie smakuje podana na lekki obiad. Składniki można też wziąć jako...
Dania z cukinią na lato. Odkryj 11 przepisów na sprawdzone posiłki
Niedługo rozpocznie się sezon na cukinię, a z niej można wyczarować ogrom pysznych dań obiadowych, przetworów, a nawet deserów. To warzywo jest niezwykle...
Amerykańska recepta na hit lata! Składniki znajdziesz w każdym sklepie
Placek wiśniowy na kruchym cieście to klasyczny wakacyjny wypiek. Robi się go ze składników dostępnych w każdym osiedlowym sklepie. Poza sezonem na świeże...
Tradycyjny przepis z wielkiej stolicy. Bardzo lubiany także w Polsce
Sznycel wiedeński to danie, które wiele osób obowiązkowo zamawia podczas wycieczek do stolicy Austrii. W Polsce również znany jest sznycel po wiedeńsku, choć...
Przysmaki z babcinej kuchni. Te dania jedliśmy w czasie wakacji
Wakacje na wsi dla wielu osób to wspomnienie beztroskiego dzieciństwa. Można było podpatrywać dziadka przy pracy na polu lub babcię dojącą krowy. Wiele osób...
Comfort food po polsku. Zobacz przepis na aromatyczne risotto z kurkami
Risotto z kurkami to sezonowe danie, które szczególnie smakuje między lipcem, a październikiem. Właśnie wtedy w lasach pojawiają się świeże grzyby. Aby risotto...