Babka ziemniaczana na obiad. Przepis na tani obiad dla całej rodziny. Dodaj podsmażony boczek jak nasze mamy

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowa babka ziemniaczana może być zapiekana z kiełbasą lub boczkiem.
Domowa babka ziemniaczana może być zapiekana z kiełbasą lub boczkiem. 123rf.com/truembie/zdjęcie ilustracyjne
Babka ziemniaczana znana jest w całej Polsce pod różnymi nazwami. Tarciuch, kartoflak czy żuchel to tylko niektóre z nich. Niemal każdy region opracował swój własny przepis na babkę ziemniaczaną. Niektóre z nich dodają cebulę, a inne stawiają na boczek i skwarki. Jedno jest pewne trudno jej się oprzeć.

W skrócie

Klasyczna babka ziemniaczana przygotowywana jest z ziemniaków typu BC. Te ziemniaki świetnie sprawdzają się do placków ziemniaczanych, pyz i purée ziemniaczanego. Do tego rodzaju należą ziemniaki między innymi gatunku Bryza, Aster, Beryl i Mila. Zobacz przepis na klasyczną babkę ziemniaczaną.

Babka ziemniaczana – przepis na tani obiad

Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: około 3 godziny (w tym około 2 godziny pieczenia).
Stopień trudności: prosty.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 100 g boczku,
  • 2 jajka,
  • 20 g mąki pszennej,
  • 20 g bułki tartej,
  • 3 g soli,
  • 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 1/2 cebuli,
  • 2 ząbki czosnku.

Jak zrobić babkę ziemniaczaną?

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki należy umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  2. Do miski ze startymi ziemniakami należy dodać rozkłócone jajka i mąkę pszenną.
  3. Następnie ziemniaki należy doprawić solą, pieprzem, startą cebulą i czosnkiem.
  4. Masę ziemniaczaną należy dokładnie wymieszać.
  5. Boczek należy podsmażyć na rozgrzanej patelni. Gdy tłuszcz się wytopi, a boczek wystudzi, należy go dodać do ziemniaków.
  6. Żaroodporną formę do pieczenia należy posmarować tłuszczem wytopionym z boczku i dokładnie obsypać bułką tartą.
  7. Masę ziemniaczaną należy przełożyć do formy i piec w piekarniku rozgrzanym do 200° Celsjusza przez około 1,5 godziny.
  8. Gotowa babka ziemniaczana jest rumiana z zewnątrz i miękka w środku.

Zioła do babki ziemniaczanej

Masę ziemniaczaną można wzbogacić wieloma ziołami i przyprawami. Szczególnie pasuje posiekana natka pietruszki, świeży szczypiorek, rozmaryn, oregano, tymianek i świeżo starta gałka muszkatołowa. Miłośnicy pikantnych smaków można sięgnąć po mielone chili lub pieprz cayenne.

Sposób podania

Babka ziemniaczana jest pyszna na ciepło i na zimno. Można ja podawać z sałatką z pomidorów i cebuli, z domową mizerią, z sosem tzatziki albo z surówką z pora i jabłka. Zimą świetnie sprawdzą się kiszonki np.: surówka z kiszonej kapusty albo z buraków pozostałych z przygotowania domowego zakwasu na barszcz wigilijny.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Marka tefal w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Babka ziemniaczana na obiad. Przepis na tani obiad dla całej rodziny. Dodaj podsmażony boczek jak nasze mamy - Strona Kuchni

Wróć na i.pl Portal i.pl