W skrócie
Baklava to prosty w wykonaniu deser na bazie cieniutkich arkuszy ciasta filo przełożonymi słodką warstwą masy orzechowej. Najczęściej są to pistacje, orzechy włoskie, migdały lub orzechy laskowe. Przysmak zatopiony jest w oblepiającym poszczególne warstwy syropie miodowym lub cukrowym. Baklava jest szczególnie lubiana w Grecji i Turcji. W kalendarzu świąt nietypowych Dzień Baklawy przypada 17 listopada. Z pewnością jest to świetna okazja do poświętowania tym domowym deserem.
Baklawa – przepis z orzechami
Liczba porcji: na 24 ciastka.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 arkusze ciasta filo (500 g),
- 200 g masła.
Mieszanka orzechowa:
- 100 g pistacji,
- 200 g orzechów włoskich,
- 200 g orzechów laskowych,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Syrop cukrowy z miodem:
- 120 g cukru kryształu,
- 150 ml wody,
- 60 g miodu,
- 1 łyżka soku z pomarańczy,
- 2 goździki.
Jak zrobić baklawę?
Sposób przygotowania:
- Na początku rozgrzej piekarnik do 175° Celsjusza. Masło roztop w garnku o grubym dnie.
- Następnie przygotuj syrop miodowy. W garnku z grubym dnem umieść cukier z wodą i zagotuj.
- Mieszaj od czasu do czasu, aż do rozpuszczenia cukru. Następnie dodaj miód, sok pomarańczowy i goździki.
- Gotuj na małym ogniu przez 25 minut, aż syrop zgęstnieje. Wtedy zdejmij garnek z ognia i wlej świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
- Z syropu miodowego wyjmij goździki i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
- W robocie kuchennym z ostrzami w kształcie litery S umieść pistacje, orzechy laskowe i orzechy włoskie. Miksuj pulsacyjnie, aż do momentu, gdy wszystkie orzechy będą rozkruszone.
- Delikatnie rozwiń arkusze ciasta filo i umieść je pomiędzy dwoma czystymi ręcznikami kuchennymi. Ten zabieg ułatwi pracę nad baklawą.
- Przygotuj prostokątną formę żaroodporną o wymiarach 23 × 33 cm. Wnętrze foremki dokładnie wysmaruj roztopionym masłem.
- Jeden arkusz ciasta filo umieść w foremce, jeśli jest za duże, można podzielić je na połowę. Wierzch ciasta filo natłuść roztopionym masłem.
- Proces powtarzaj aż do momentu zużycia 1/3 ciasta filo. Na wierzchu ciasta filo rozsyp równomiernie połowę rozkruszonej mieszanki orzechów.
- Ponownie układaj warstwy ciasta filo, smarując każdą roztopionym masłem. Następnie rozsyp resztę orzechów.
- Następnie ułóż ostatnią część ciasta filo, rozsmarowując na nich roztopione masło.
- Przy pomocy ostrego noża pokrój baklawę w romby. Powinno być ich 24 kawałki.
- Baklawę wstaw do nagrzanego piekarnika i umieść na średniej półce. Piecz baklawę przez około 30 minut. Ranty rombów powinny być złoto-brązowe, a ich środek jasny.
- Wyjmij upieczoną baklawę z piekarnika i polej równomiernie wystudzonym syropem miodowym.
- Odstaw baklawę do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem pokrój zgodnie z wcześniej zrobionymi nacięciami w arkuszu.
- Przed podaniem wierzch ciasta można oprószyć ku ozdobie rozkruszonymi orzechami.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?