W skrócie
Jesienne dni warto osłodzić sobie pyszną, drożdżową cynamonką, której kształt serca z pewnością wprawi nas w dobry humor. Ich przygotowanie nie jest trudne, jednak zajmuje nieco czasu. Ciasto drożdżowe musi dobrze wyrosnąć. Możesz zrobić je dzień wcześniej, a rano wyjąć na 30 min. z lodówki i upiec.
Warto zrobić więcej bułeczek i kilka zamrozić. Kiedy poczujemy na nie chęć, to wystarczy je rano podgrzać w piekarniku i śniadanie na słodko gotowe. Dodatkowo cały dom wypełni się słodkim zapachem cynamonu. Bezcenne uczucie!
Sprawdź także: Bułki bez drożdży. Przepis na bułeczki z proszkiem do pieczenia. Sekretem jest użycie chińskiej metody przygotowania mąki
Przepis na drożdżowe bułeczki cynamonowe
czas przygotowania: ok. 2 godziny
porcja na około 20 bułeczek
poziom trudności: średni

Składniki:
- 2 i pół szklanki mąki pszennej,
- 30 g drożdży + 1 łyżeczka cukru,
- 3 łyżki cukru,
- 2 jajka,
- 80 g masła,
- 250 mln mleka,
- szczypta soli,
cynamonowe nadzienie: - 60 g masła,
- 3 łyżki cukry pudru,
- czubata łyżka cynamonu.
Zobacz także: Przepis na małpi chlebek z cynamonem
Jak zrobić bułeczki cynamonowe?
Przygotowanie:
- W miseczce utrzyj drożdże z łyżeczką cukru i odstaw na kilka minut, by zaczęły pracować.
- Masło rozpuść, a mleko podgrzej. Do dużej miski wsyp mąkę.
- Utrzyj dwa żółtka z 3 łyżkami cukru.
- Do mąki dodaj drożdże, utarte żółtka i mleko praz szczyptę soli. Zacznij wyrabiać ręką i stopniowo wlewaj masło.
- Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki.
- Ciasto przykryj ściereczką lub folią spożywcza i odstaw na minimum 40 min, aż podwoi swoją objętość.
- Przygotuj cynamonowe nadzienie: masło rozpuść i odstaw do wystygnięcia, a w miseczce wymieszaj cukier z cynamonem.
- Gotowe ciasto rozwałkuj na duży prostokąt, posmaruj masłem i posyp cynamonowym nadzieniem. Zwiń jak roladę.
- Pokrój roladę z ciasta na 1,5 cm kawałki. Każdy przetnij w poprzek, ale nie do końca ( patrz na zdjęciu w galerii). Uformuj kształt serduszka.
- Bułeczki piecz ok 20 min w 170 stopniach Celsjusza.
Jeśli lubisz słodkości, to możesz cynamonki ozdobić jeszcze lukrem lub roztopioną czekoladą. Smacznego!
Warto wiedzieć, że takie bułeczki cynamonowe są popularne w kuchni norweskiej i szwedzkiej. Bułeczki z cynamonem były też ulubionym deserem marszałka Józefa Piłsudskiego.
Sprawdź także: Chrupiące kajzerki na śniadanie. Idealny przepis na kanapki
Bułeczki cynamonowe. Przepis, który podbije wasze serca. Zob...
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?