Chrupiące gofry z ziemniaków to hit Internetu. Przetestowałam przepis. Prawdziwa gratka dla wielbicieli gofrów i pieczonych ziemniaków

Karolina Głogowska
Wideo
od 7 lat
Gofry są pyszne i pieczone ziemniaki są pyszne – dlaczego nie zrobić z nich jednego dania? Tak pewnie pomyślała pierwsza osoba, która postanowiła przyrządzić gofry z ziemniaków. Przepis jest banalnie prosty i szybko stał się viralem w mediach społecznościowych. Wypróbowałam go i piszę, co zrobić, żeby gofry wyszły chrupiące i zwarte.

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie przepis na bardzo oryginalną, ale w rzeczywistości prostą przekąskę. To gofry z ziemniaków, które w ostatnim czasie robią furorę w mediach społecznościowych. Na Instagramie znajdziesz je pod hashtagiem #potatowaffles. Kiedy pierwszy raz zobaczyłam tę metodę, pomyślałam: czego to ludzie nie wymyślą? Żeby do gofrownicy wkładać ziemniaka? Pomysł zaintrygował mnie na tyle, że postanowiłam go wypróbować. Jest genialny w swej prostocie i jak się okazuje – to naprawdę działa! Gofry z ziemniaków wychodzą smaczne i chrupiące.

Gofry z ziemniaków – moje rady po przetestowaniu przepisu

Często się zdarza, że jakiś viralowy przepis kompletnie się nie udaje, kiedy próbujemy go przetestować w domu. Blogerzy internetowi zapominają o ważnych wskazówkach dla użytkowników i z dania wychodzi klops. I to wcale nie udany. Gofry z ziemniaków wydają się banalne – co może pójść nie tak? Kilka rzeczy.

Przede wszystkim podejrzane wydało mi się pieczenie w gofrownicy całego ugotowanego ziemniaka. Trudne jest już samo ugotowanie w całości, aby był równomiernie miękki. Doszłam do wniosku, że to nie może się udać, więc przekroiłam ziemniaki wzdłuż, żeby były bardziej płaskie. To okazało się strzałem w dziesiątkę.

Pamiętaj także o tym, żeby nie rozgotować ziemniaków, bo gofry rozpadną się w gofrownicy. I ostatnia uwaga – nie wyjmuj ziemniaków z gofrownicy zbyt szybko. Pozwól im się przypiec na złoto. Gofry będą bardziej zwarte, chrupiące i rumiane.

Gofry z ziemniaków – pożywna i szybka przekąska

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 2-4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki,

  • 8 plastrów łososia wędzonego,

  • 6 łyżek jogurtu naturalnego,

  • 1 łyżka majonezu,

  • 2 ogórki gruntowe,

  • sól, pieprz,

  • olej,

  • listki mięty lub koperek.

Jak zrobić gofry z ziemniaków?

  1. Miałam młode ziemniaki, więc ich nie obierałam, tylko dokładnie wyszorowałam. Jeśli masz stare ziemniaki, możesz je obrać.

  2. Ziemniaki przekroiłam wzdłuż na dwie części i ugotowałam w osolonej wodzie. Ważne, żeby ich nie rozgotować.

  3. Gofrownicę wysmarowałam olejem. Położyłam połówkę ziemniaka i przycisnęłam górną pokrywę, jak w przypadku zwykłych gofrów. Ziemniaka piekłam, aż zrobił się rumiany.

  4. Przygotowałam szybki sos: jogurt wymieszałam z majonezem, solą i pieprzem.

  5. Ziemniaka przełożyłam na talerz. Położyłam na nim łyżkę śmietany i trochę startego na grubych oczkach ogórka. Na wierzch położyłam plaster łososia, udekorowałam listkiem mięty.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl