Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Do czego nam służą oleje w kuchni

Elżbieta Podolska
Olej rzepakowy najpierw pięknie wygląda - jako żółte płaszczyzny rzepakowych pól. Później go zjadamy
Olej rzepakowy najpierw pięknie wygląda - jako żółte płaszczyzny rzepakowych pól. Później go zjadamy Piotr Jasiczek
Słonecznikowy, rzepakowy, sojowy czy palmowy? Rodzajów olejów jest wiele. Który wybrać do czego? Podpowiadamy...

Olej słonecznikowy nadaje się do potraw gotowanych i duszonych. Możesz go stosować na zimno jako dodatek do różnego rodzaju sałatek i surówek. Nie należy go ogrzewać powyżej temperatury 100 stopni, więc nie nadaje się do pieczenia i długiego smażenia. Jest najbogatszym źródłem witaminy E spośród wszystkich olejów, jest również bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Olej rzepakowy stosuj do smażenia, duszenia i pieczenia potraw. Jest polecany również do przyrządzania sałatek i surówek. Jest bogactwem witaminy E, kwasów obniżających poziom złego cholesterolu. Olej ten zawiera najmniej kwasów tłuszczowych nasyconych. Jego dodanie do potraw zwiększa ich trwałość.

Olej sojowy nadaje się do surówek, sałatek, sosów, do gotowania i krótkiego smażenia. Zaletą tego oleju jest wysoka zawartość kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, lecytyny, i witaminy E.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Olej (oliwa) z oliwek idealnie pasuje do sałatek - szczególnie te z pierwszego tłoczenia (Virgin).

Olej kukurydziany jest bogaty w kwasy wielonienasycone, ma dużą zawartość kwasu linolowego oraz witaminy E. Używany do płytkiego i głębokiego smażenia oraz pieczenia.

Olej lniany nie nadaje się do smażenia, gdyż szybko ulega utlenianiu. Ze względu na wysoką cenę jest rzadko stosowany w kuchni.

Olej arachidowy - powstaje z orzeszków arachidowych, jest bogatym źródłem tłuszczów jednonienasyconyh. Idealny do sałatek.

Olej winogronowy - wytwarzany z pestek winogron wykorzystuje się go do smażenia i dresingów sałatek. Olej z pestek winogron ma podobne właściwości i zastosowanie jak olej słonecznikowy, jest dość drogi.

Olej z orzecha włoskiego - spróbuj go wraz z sałatką, ma duże walory smakowe i zawiera dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Charakteryzuje się specyficznym orzechowym smakiem i słodkim aromatem z nutą karmelu. Stosowany do sałatek z orzechami, sosów i dressingów, bywa używany szczególnie w daniach kuchni chińskiej, francuskiej i włoskiej. Do smażenia używany rzadziej i ostrożnie, bowiem przy silnym smażeniu w wysokich temperaturach traci swój cenny aromat i ma skłonność do gorzknienia.

Olej palmowy i kokosowy - mają postać stałą - zawierają niekorzystne kwasy tłuszczowe nasycone.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski