W skrócie
Katarzyna Jóźwiak wcześniej przez wiele lat pracowała jako psycholog transportu (pochodzi z Kutna, ale od 10 lat mieszka w Warszawie). Dziś z entuzjazmem zajmuje się głównie profesjonalnym prowadzeniem profili w social mediach. Piernikiem jako masą plastyczną zainteresowała się jakieś 13 lat temu. Po prostu zawsze lubiła kreatywne formy spędzania czasu i pewnego zimowego wieczoru wpadła na pomysł zrobienia domku z piernika. Choć - jak przyznaje - niewiele wtedy jeszcze wiedziała o technice jego przygotowania. Ten pierwszy zrobiony przez nią domek przez kilka lat stał później w domu u jej cioci. A Katarzyna Jóźwiak zaczęła robić kolejne budowle.
- Dwa lata temu postanowiłam zrobić coś dla siebie. Rozwijanie czegoś, co sprawia mi przyjemność, wydało mi się trafnym wyborem. Tak zaczęłam tworzyć piernikowe domki, które odmieniły moje życie – mówi.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć domki z piernika wykonane przez Katarzynę Jóźwik
Domek z piernika Katarzyny Jóźwiak - prosty przepis na święta
Ilość porcji: 1 domek.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Składniki:
- 600 g mąki pszennej,
- 200 g cukru,
- 150 ml miodu lub melasy,
- 250 g masła, lub margaryny,
- 1 jajko,
- 15 g cynamonu,
- 10 g kakao,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Jak zrobić domek z piernika?
Przygotowanie:
- Masło, cukier, cynamon, kakao i miód, trzeba chwilę zagotować, aż cukier się rozpuści.
- Potem należy zdjąć z ognia, przestudzić do ok. 40°C i dodać przesianą mąkę z jajkiem.
- Całość trzeba wymieszać łyżką, zagnieść, lub najlepiej zmiksować ciasto, aż składniki się połączą.
- Gotowy piernik będzie dość rozciągliwy. Aby wyszedł taki, jak trzeba, należy dobrze odmierzyć proporcje.
- Większą porcję, jeszcze ciepłego ciasta należy rozwałkować na papierze do pieczenia na około 0,5 cm.
- Wyciąć poszczególne części domku i pozbierać resztki ciasta.
- Następnie zagnieść je dobrze jeszcze raz, rozwałkować na około 1 cm i przygotować podstawkę.
- Z pozostałego piernika trzeba wyciąć wybrane szczegóły: choinki, gwiazdki, płatki śniegu. Nie można zapomnieć o kominku!
- Gotowe pierniki piecz około 12-15 minut w 180°C, podstawkę co najmniej 25 minut. Taki domek można też oczywiście zjeść.

Domki z piernika - hobby czy zarobek?
Robiła domki, ale nie miała po nich żadnych pamiątek, choćby w formie zdjęć. Wtedy pomyślała o założeniu profilu na Instagramie. Dzięki temu mogła rozwijać pasję i dbać o regularność.