W skrócie
W Polsce leczo wzbogacane jest o cukinię, pieczarki i inne warzywa sezonowe. Niejeden Węgier mógłby otworzyć oczy ze zdziwienia, gdyż jest to dalekie od oryginalnego przepisu na danie znane z ich kuchni narodowej. Klasyczne leczo to treściwy przysmak doprawiany węgierską suszoną papryką, która nadaje daniu wyrazistego koloru. Wypróbujcie łatwy przepis na domowe leczo z papryką.
Domowe leczo z kiełbasą – przepis na obiad
Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 400 g pomidorów.
- 800 g podłużnej papryki,
- 2 cebule,
- 50 g wędzonej kiełbasy lub boczku,
- 20 ml oleju rzepakowego,
- 10 g mielonej, słodkiej papryki,
- 5 g soli do smaku.
Jak zrobić pyszne domowe leczo?
Sposób przygotowania:
- Na początku należy umyć i sparzyć pomidory. Następnie trzeba obrać je ze skórki i pokroić w ćwiartki.
- Z papryki należy usunąć pestki i pokroić paprykę wszerz, aby uzyskać średniej grubości półplastry.
- Cebulę trzeba obrać, umyć i pokroić w większą kostkę.
- Kiełbasę albo wędzony boczek należy pokroić w większe plastry.
- W rozgrzanym garnku o grubym dnie lub większej patelni z olejem należy obsmażyć kiełbasę, lub boczek. Do mięsa trzeba dodać posiekaną cebulę i gdy się zarumienią dodać mieloną paprykę.
- Kolejnym krokiem jest dodanie pokrojonych pomidorów i doprawienie solą.
- Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i ponownie gotować przez około 10 minut.
- Na koniec trze dodać półplastry papryki i gotować przez 15 minut.
- Węgierskie leczo jest gotowe do podania.
Co można dodać do leczo?
Gotowe leczo można ozdobić kleksem kwaśnej śmietany i posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Wedle upodobań można dodać więcej słodkiej lub ostrej papryki w proszku. Aby zachować prawdziwy smak węgierskiego dania, nie powinno dodawać się składników, które są popularne w Polsce. Użycie cukinii, kabaczka, bakłażana, fasolki szparagowej lub grzybów sprawi, że nie będzie to oryginalne danie jedzone w Węgrzech. Takie dania nadal są pyszne, zdrowe i sezonowe, jednak warto mieć świadomość, że nie powinny nazywać się leczem.
Czytaj także: Gulasz wieprzowy z fasolką. To pomysł nie tylko na obiad. Jak zrobić miękki gulasz wieprzowy? Oto 3 niezawodne zasady
Przyprawy do leczo
Węgierskie leczo nie potrzebuje wielu dodatków wzmacniających smak. Wystarczy mielona papryka i sól. W Polsce leczo doprawiane jest jak ratatouille, które jest popularnym francuskim daniem z warzyw. W takim przypadku do lecza dodaje się suszone oregano, tymianek, a nawet liście laurowe.
Mamy nadzieję, że przepis na prawdziwe leczo przypadnie wam do gustu i będziecie często z niego korzystać w sezonie na apetyczną paprykę.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?