Tradycyjny dżem z pigwy do chleba. Przepis na aromatyczne przetwory z pigwy do spiżarni. Ten przysmak wesprze odporność

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Dżem z pigwy to znakomity dodatek do zimowych i jesiennych herbat. Takim dżemem można też smarować racuchy lub świeże bułeczki z cynamonem.
Dżem z pigwy to znakomity dodatek do zimowych i jesiennych herbat. Takim dżemem można też smarować racuchy lub świeże bułeczki z cynamonem. 5PH/Getty Images
W październiku można zbierać największe i najsmaczniejsze okazy pigwy. Owoce w kształcie gruszki znakomicie nadają się do zrobienia ciasta, dżemu lub jako dodatek do herbaty. Dżem z pigwy będzie świetnie smakować ze świeżym chlebem, słodkimi bułeczkami, jak też osłodzi herbatę. Podpowiadamy, jak zrobić prosty dżem z pigwy na zimę.

W skrócie

Konfitura z pigwy nie wymaga wielu składników. Wystarczą owoce pokrojone w kostkę, cukier i woda. Szczególnie polecany jest dżem z pigwy i pomarańczy, który można dodawać do rozgrzewających napojów lub naleśników. Polecamy też zrobić dżem z pigwy i jabłek na jesień.Tak przygotowaną konfiturą z pigwy można wypełnić domową spiżarnię lub ofiarować w prezencie. Zobacz przepis na ten przysmak.

Dżem z pigwy – prosty przepis do słoika

Liczba porcji: ok. 8 słoików po 230 g.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy,
  • 300 g cukru,
  • 70 ml wody.

Jak zrobić dżem z pigwy?

Przygotowanie:

  1. Pigwę należy umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki.
  2. Tak przygotowane owoce trzeba wrzucić do garnka o grubym dnie i gotować na małym ogniu.
  3. Do garnka należy wlać ok. 30 ml wody i całość gotować, aż będzie miękka. Wtedy do pigwy należy wsypać cukier, by ta puściła dużo soku, który z czasem zacznie gęstnieć.
  4. Dżem z pigwy należy od czasu do czasu mieszać drewnianą łyżką, aby się nie przypalił.
  5. Gorący dżem z pigwy należy przełożyć do wymytych, osuszonych i wyparzonych słoików.
  6. Na koniec dżem z pigwy należy mocno zakręcić i pasteryzować.

Przyprawy do przetworów z pigwy

Domowe przetwory z pigwy świetnie smakują przyprawione cynamonem, kardamonem, wanilią lub gałką muszkatołową. Zaskakującym przetworem będzie konfitura z pigwy z czerwonym pieprzem, która nada się do deski serów. Warto stosować składniki takie jak używane w przetworach z jabłek lub gruszek.

Zastosowanie pigwy

Pigwa to doskonały owoc do przygotowania rozgrzewającej nalewki. To trunek zdecydowanie dla osób dorosłych. Wszyscy mogą rozsmakować się w domowym soku z pigwy, który będzie szczególnie przydatny w czasie wzmożonych przeziębień.

Właściwości zdrowotne pigwy

Pigwa jest owocem pochodzącym z Azji. W Polsce ceni się ją za wysoką zawartość witaminy C i orzeźwiający kwaśny smak. Jednak warto wiedzieć, że pigwa jest także źródłem witaminy A i potasu. 100 gramach jej owoców to około 57 kalorii. Przetwory z pigwy polecane są szczególnie w czasie grypy, przeziębienia i w okresie obniżonej odporności.

Jak odróżnić pigwę od pigwowca?

Pigwa bywa mylona z pigwowcem. Te druga roślina jest krzakiem i wydaje małe okrągłe owoce. Najłatwiej zapamiętać, że pigwa stanowi owoc drzewa i przypomina wyglądem twardą gruszkę (są też odmiany podobne do pokaźnych jabłek). Jest przy tym większa i twardsza od pigwowca.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Tradycyjny dżem z pigwy do chleba. Przepis na aromatyczne przetwory z pigwy do spiżarni. Ten przysmak wesprze odporność - Strona Kuchni

Wróć na i.pl Portal i.pl