Spis treści
Francuska zupa cebulowa wielu smakoszom kojarzy się z wyrafinowanym gotowaniem, pomimo używania łatwo dostępnych składników. Wystarczy mieć w kuchni białą cebulę, rosół lub bulion warzywny, czosnek, tymianek i ser żółty. Warto sięgać po zupę cebulową w czasie przeziębień, gdyż cebula rozgrzewa i ma właściwości wykrztuśne. Podpowiadamy, jak przygotować domową zupę prosto z Francji.
Zupa cebulowa – przepis na francuskie danie
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 45 minut, w tym 5 minut na zrobienie grzanek.
Składniki:
- 250 g białej cebuli,
- 25 ml oleju,
- 2 łyżeczki suszonego tymianku,
- 1 ząbek czosnku,
- 25 ml białego wina,
- 1 łyżeczka soli,
- 300-350 ml bulionu warzywnego lub rosołu,
- 5 g mielonego czarnego pieprzu.