Jagodzianki są za drogie? Zamiast z nich zrób równie pyszne malinianki! Mamy niezawodny przepis na pulchne drożdżówki z malinami i kruszonką

Karolina Głogowska
Malinianki to wspaniała alternatywa dla jagodzianek
Malinianki to wspaniała alternatywa dla jagodzianek 123rf/gylya/zdjęcie ilustracyjne
Słodkie i puszyste drożdżówki z malinami to pyszna przekąska na deser, śniadanie lub każdą inną porę dnia. Sprawdzą się na piknikach, przy popołudniowej kawie i wszędzie tam, gdzie chcesz podać coś zaskakującego i pysznego. Przygotuj wyśmienite bułeczki drożdżowe z malinami i zachwyć swoich gości.

W skrócie:

W tym roku jagodzianki są wyjątkowo drogie. W uznanych cukierniach trzeba wydać nawet 20 zł za sztukę! Dla wielu osób to zdecydowana przesada. Nawet jeśli chcą piec jagodzianki w domu, za kilogram owoców trzeb zapłacić krocie. To dlatego cały kulinarny Internet przerzucił się na… malinianki. Są tańsze, tak samo pyszne i niekłopotliwe w przygotowaniu. Zresztą nie trzeba wcale zasłaniać się pieniędzmi, żeby zrobić pyszne drożdżówki z malinami i kruszonką. Smakują wybornie i to wystarczający powód, żeby je upiec.

Malinianki – przepis na drożdżówki z malinami i kruszonką

Czas przygotowania: 50 minut

Porcja: ok. 12 bułeczek

Poziom trudności: średni

Składniki:

  • 400 g świeżych malin,

  • 400 g mąki,

  • 5 g suchych drożdży,

  • 2 jajka,

  • 1 szklanka ciepłego mleka,

  • pół szklanki cukru,

  • 50 g masła.

Na kruszonkę:

  • ¾ szklanki mąki pszennej,

  • pół szklanki cukru,

  • pół opakowania cukru wanilinowego,

  • 100 g zimnego masła.

Jak zrobić bułeczki drożdżowe z malinami?

  1. Najpierw przygotuj rozczyn z drożdży. Dodaj je do ciepłego mleka, wsyp łyżkę mąki i cukru, wymieszaj i odstaw na 20 minut.

  2. Pozostałą mąkę przesiej do miski, dodaj rozczyn, jajka, resztę cukru i roztopione masło. Wyrób ciasto. Poznasz, że jest gotowe, po tym, że zacznie odchodzić od ręki i od brzegów miski. Odstaw je na 30 minut.

  3. Podziel ciasto na małe, okrągłe bułeczki i zostaw je jeszcze na 15 minut.

  4. Nastaw piekarnik na 180 stopni.

  5. W każdej bułeczce zrób wgłębienie na maliny. Włóż owoce.

  6. Składniki na kruszonkę umieść w misce. Posiekaj nożem, a następnie szybko zagnieć, aż powstaną grudki. Posyp nimi drożdżówki.

  7. Piecz malinianki ok. 15 minut.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl