Jak mrozić pierogi? Pamiętaj o tych zasadach, a nie będą pękać, ani się kleić. Czy można mrozić ugotowane pierogi?

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Wstępnie zamrożone na tacy surowe pierogi należy przełożyć do woreczka na mrożonki i ponownie zamrozić. Kliknij w galerię, by poznać więcej sposobów na mrożenie pierogów.
Wstępnie zamrożone na tacy surowe pierogi należy przełożyć do woreczka na mrożonki i ponownie zamrozić. Kliknij w galerię, by poznać więcej sposobów na mrożenie pierogów. 123rf
Lubisz pierogi? Kto ich nie lubi! Dlatego, aby nie marnować jedzenia, warto je zamrozić. Podpowiadamy najlepszy sposób, by zachowały swój smak, nie kleiły się i nie rozpadały. Jak mrozić pierogi? Poznaj nasze sposoby.

Spis treści

Czy można mrozić pierogi?

Kto z nas nie kocha pierogów? To pyszne, popularne danie, które można przygotować na wiele sposobów, zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. By nie marnować jedzenia, warto je zamrozić na później.

Pierogi, które można mrozić to np.:

Zobacz także: jak zrobić ciasto na pierogi.

Jak długo można przechowywać pierogi w zamrażarce?

Pierogi to potrawa, która idealnie nadaje się do mrożenia. Można mrozić zarówno ugotowane, jak i surowe pierogi. Zdecydowanie polecamy tę drugą opcję, ponieważ surowe pierogi przechowują się znacznie lepiej, a po rozmrożeniu i ugotowaniu zachowują pełnię smaku.

Surowe pierogi można przechowywać w zamrażarce nawet przez cztery miesiące.

Gdy tylko najdzie nas ochota na to pyszne danie, wystarczy wyjąć pierogi z zamrażalnika i jeszcze zimne wrzucić na wrzącą wodę. Jeśli chcemy podgrzać pierogi na patelni, najpierw należy je rozmrozić.

Jak mrozić pierogi?

Pierogi najlepiej mrozić jeszcze surowe. Dzięki temu ciasto zachowa elastyczność, nie będzie się kleić i nie rozpadnie się w czasie gotowania.

Sposób mrożenia surowych pierogów:

  1. Ułóż pierogi na tacce tak, by się nie dotykały.
  2. Odstaw je na około pół godziny, by nieco przeschły.
  3. Wstaw tackę do zamrażalnika na około dwie godziny.
  4. Przełóż pierogi do woreczków na mrożonki i dokładnie zamknij.
  5. Włóż pierogi w woreczkach ponownie do zamrażalnika.

Blanszowanie pierogów

Innym sposobem na przygotowanie pierogów do mrożenia jest ich zblanszowanie, czyli krótkie podgotowanie. Taką metodę lepiej wybrać do pierogów wytrawnych np. pierogów z mięsem, ruskich czy z kapustą.

Blanszowanie pierogów:

  1. Gotowe pierogi wkładamy na minutę do wrzącej wody.
  2. Po tym czasie pierogi należy wyjąć je z wody i dokładnie wysuszyć.
  3. Następnie należy zamrozić pierogi w pudełku na mrożonki.

Blanszowane pierogi najlepiej smakują odgrzane na patelni.

Zobacz inne tematy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jak mrozić pierogi? Pamiętaj o tych zasadach, a nie będą pękać, ani się kleić. Czy można mrozić ugotowane pierogi? - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl