Jak pokroić arbuza? Oto niezawodny sposób na wygodne i eleganckie podanie owocu. Z tymi patentami się nie ubrudzisz

Anna Daniluk
Pokrojenie arbuza nie musi być trudne. Wystarczy wziąć ostry nóż, deskę do krojenia i zwilżoną ściereczkę, aby ustabilizować deskę.
Pokrojenie arbuza nie musi być trudne. Wystarczy wziąć ostry nóż, deskę do krojenia i zwilżoną ściereczkę, aby ustabilizować deskę. 123rf.com/patrykkosmider/zdjęcie ilustracyjne
Soczysty arbuz to jeden z ulubionych owoców lata. Jego słodki smak sprzyja podawaniu go na deser po codziennych posiłkach lub na rodzinnych piknikach. Jednak dla wielu osób pokrojenie arbuza może stanowić nie lada problem. Podpowiem, jak szybko i sprawnie pokroić arbuza na przekąskę bez robienia rozgardiaszu w kuchni. Wystarczy tylko ostry nóż, miska i deska do krojenia.

W skrócie:

Zgrabne pokrojenie arbuza może wydawać się problematyczne, jednak z odpowiednimi narzędziami osiągniesz sukces. Pamiętaj, aby wybierać dojrzałe arbuzy i przechowywać je w chłodnym i suchym miejscu. Dzięki temu będziesz cieszyć się pełnią smaku. Jednak zanim zaczniesz go kroić, wybierz idealnie dojrzały owoc. Najlepsze arbuzy są ciężkie, mają jednolitą skórkę bez widocznych uszkodzeń i żółtą plamę na spodzie, która świadczy o dojrzałości. Takie owoce będą słodkie i soczyste.

Jak kroić arbuza? Prosty sposób, aby się nie pobrudzić

Po wyborze dojrzałego arbuza dokładnie umyj go pod bieżącą wodą. Następnie osusz, wytrzyj ręcznikiem papierowym, aby podczas krojenia nie wyślizgnął się z dłoni. Pod deskę do krojenia połóż wilgotną ściereczkę, aby zniwelować ryzyko wypadnięcia mokrego arbuza z dłoni. Dojrzałego arbuza najwygodniej pokroić w słupki pozostawiając skórkę, która ułatwia trzymanie kawałków w dłoni.

  1. Połóż arbuz na desce do krojenia.

  2. Przetnij go na pół wzdłuż, używając dużego noża.

  3. Połówkę połóż na desce do krojenia płaską stroną do dołu.

  4. Pokrój ją wzdłuż na plastry o grubości około 2-3 cm.

  5. Obróć arbuza o 180° i ponownie pokrój na plastry tworząc zgrabne do trzymania słupki.

Inne metody krojenia arbuza

Najpopularniejszą metodą jest pokrojenie arbuza w trójkąty. Jednak, aby nie uronić nadmiaru soku. Wystarczy pokroić arbuza na ćwiartki, odciąć miąższ od skórki i podzielić na równe plastry. Na koniec oddziel powstałe kawałki. Innymi popularnymi sposobami podania arbuza jest wydrążenie go specjalną łyżką na kształt kulek lub pokrojenie w kostkę jako składnik sałatek.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Zwykle kroję go na pół potem jeszcze raz na pół i potem na takie trójkąty by łatwo było zjeśc i się nie ubrudzić.Ostatnio też robiłam lemoniadę arbuzową, zblendowałam arbuza, dodałam zimnej cisowianki, odrobinę miodu i soku z cytryny. Smakowała wybornie
Wróć na i.pl Portal i.pl