Spis treści
Olej rycynowy – z czego powstaje i co zawiera?
Olej rycynowy pozyskuje się z nasion rącznika pospolitego (Ricinus communis), nazywanego też rycynusem. Ta popularna jednoroczna roślina z rodziny wilczomleczowatych najlepiej rośnie w rejonach tropikalnych i podzwrotnikowych, choć występuje (i jest uprawiana) również w wielu krajach o chłodniejszym klimacie.
Nasiona rącznika zawierają 35-58 proc. tłuszczu, a ok. 80 proc. stanowią glicerydy kwasu rycynolowego. Występują w nich również substancje trujące. Pierwsza to rycyna, której dawka śmiertelna dla dorosłego człowieka wynosi 0,2 g – tyle, ile zawarte jest w trzech nasionach. Drugą toksyczną substancją zawartą w rączniku pospolitym jest alkaloid o nazwie rycynina.
Podczas przetwarzania oleju rycynowego stosuje się proces wygotowywania, który pozwala pozbyć się szkodliwych związków. Według raportu „International Journal of Toxicology” olej rycynowy nie zawiera substancji trujących.