Spis treści
Jakie właściwości ma kawa z cytryną?
Korzyści z picia kawy z cytryną wynikają z połączenia tych dwóch składników. Kawa swoje właściwości zawdzięcza przede wszystkim zawartości kofeiny i kwasu chlorogenowego (CGA), które działają antyoksydacyjnie. Dzięki temu zwalcza ona wolne rodniki i zmniejsza stres oksydacyjny, co obniża ryzyko rozwoju niektórych nowotworów np. wątroby, jelita grubego, prostaty czy endometrium. Kofeina zawarta w kawie ma natomiast działanie pobudzające, dodaje energii, poprawia koncentrację i samopoczucie. Przyspiesza także metabolizm oraz proces spalania kalorii – żeby skorzystać z tego efektu, wskazane jest szczególnie picie kawy tuż przed treningiem.
Cytryna natomiast jest źródłem witaminy C oraz flawonoidów, które są silnymi przeciwutleniaczami. Dzięki temu cytryna posiada takie same właściwości antyoksydacyjne jak kawa, a więc niszczy wolne rodniki i zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów. Obie substancje usprawniają także działanie przewodu pokarmowego, w tym pracę wątroby, a do tego oczyszczają jelita. Zawarta w cytrynie witamina C wspiera również układ odpornościowy w walce z patogenami.
Kawa z cytryną na odchudzanie i ból głowy
Kawa i cytryna wykazują bardzo podobne do siebie właściwości prozdrowotne. Połączenie ich w jednym napoju przyspiesza metabolizm, a dzięki temu wspomaga odchudzanie i łagodzi zaparcia. Jednak właściwości te wykazuje głównie kofeina zawarta w kawie, a więc aby przyspieszyć przemianę materii oraz usprawnić spalanie tkanki tłuszczowej wystarczy sama kawa, dodatek cytryny niewiele w tym przypadku daje.