Spis treści
Kluski leniwe, zwane także pierogami leniwymi, to przepis na naprawdę szybki obiad. Tradycyjnie robi się je jedynie z twarogu, jajek i mąki pszennej, opcjonalnie dodając odrobine masła. Mam dla ciebie bardzo prosty sposób na ich przygotowanie. Proponuję podać kluski leniwe z podsmażoną bułką tartą oraz cukrem i cynamonem.
Przepis na kluski leniwe
Czas przygotowania: ok. 15 minut,
porcja: dla 5 osób,
poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g twarogu półtłustego,
- 2 jajka,
- ok. 1 szklanka mąki + porcja do podsypywania.
Dodatki do podania:
- 3 łyżki bułki tartej,
- 50 g masła,
- cynamon,
- cukier.
Zobacz także: Przepis na kluski śląskie z gotowanych ziemniaków
Jak zrobić kluski leniwe?
- Na stolnicę lub deskę przełóż ser i rozgnieć go za pomocą tłuczka do ziemniaków.
- Dodaj do sera jajka i 1/2 szklanki mąki, połącz składniki za pomocą noża.
- Następnie dosypuj resztę mąki i zagnieć ciasto rękami. Jeśli ser był bardziej rzadki, dodaj jeszcze pół szklanki mąki. Ciasto powinno być zwarte i ma nie kleić się do rąk, ale nie może być też zbyt twarde.
- Pokrój ciasto na 4 części, uformuj z każdej z nich wałek i pokrój w ukośne plasterki.
- Gotuj kluski w lekko osolonej wodzie przez 5 minut od momentu wypłynięcia.
- Gotowe kluski podawaj jeszcze ciepłe, okraszone tartą bułką podsmażoną na maśle oraz posypane cukrem i cynamonem.