Tradycyjne kluski śląskie na tani obiad. Wypróbuj prosty przepis z ziemniaków. Jak zrobić kluski śląskie?

1/11

Kluski śląskie na obiad

Kluski śląskie na obiad

Kluski śląskie to pyszny dodatek do obiadu. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij zdjęcie, żeby przejść do galerii.

 Katarzyna Puczyńska

2/11

Krok 1

Krok 1

Zacznij od nastawienia do gotowania garnka osolonej wody. Następnie ubij ugotowane ziemniaki z łyżką masła. Następnie przełóż je do miski i dokładnie wyrównaj

 Katarzyna Puczyńska

3/11

Krok 2

Krok 2

Odbierz 1/4 ziemniaków i przełóż je do innego naczynia

 Katarzyna Puczyńska

4/11

Krok 3

Krok 3

Wypełnij mąką ziemniaczaną miejsce po odłożonej 1/4 porcji ziemniaków.

 Katarzyna Puczyńska

5/11

Krok 4

Krok 4

Następnie dodaj odłożone wcześniej ziemniaki, jajko i szczyptę soli i dokładnie wyrób ciasto rękami.

 Katarzyna Puczyńska

6/11

Krok 5

Krok 5

Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce zrób wgłębienie, np. za pomocą końcówki drewnianej łyżki.

 Katarzyna Puczyńska

7/11

Krok 6

Krok 6

Wrzucaj kluski porcjami do wrzącej wody, zmniejsz nieco gaz i gotuj ok 2 min.

 Katarzyna Puczyńska

8/11

Krok 7

Krok 7

Wyjmij kluski delikatnie z wody, np. za pomocą cedzakowej łyżki.

 Katarzyna Puczyńska

9/11

Krok 8

Krok 8

Kluski śląskie to danie na każdą kieszeń.

 Katarzyna Puczyńska

10/11

Kluski śląskie na obiad

Kluski śląskie na obiad

Kluski możesz podawać jako dodatek do obiadu. Możesz je także polać olejem i podrumienioną cebulką.

 Katarzyna Puczyńska

11/11

Kluski śląskie

Kluski śląskie

Ugotowane kluski śląskie pasuje do dań mięsnych i podawane samodzielnie np.: z okrasą.

 Katarzyna Puczyńska

Najnowsze wiadomości