Tradycyjne kluski śląskie na tani obiad. Wypróbuj prosty przepis z ziemniaków. Jak zrobić kluski śląskie?
1/11
Kluski śląskie na obiad
Kluski śląskie to pyszny dodatek do obiadu. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij zdjęcie, żeby przejść do galerii.
Katarzyna Puczyńska
2/11
Krok 1
Zacznij od nastawienia do gotowania garnka osolonej wody. Następnie ubij ugotowane ziemniaki z łyżką masła. Następnie przełóż je do miski i dokładnie wyrównaj
Katarzyna Puczyńska
3/11
Krok 2
Odbierz 1/4 ziemniaków i przełóż je do innego naczynia
Katarzyna Puczyńska
4/11
Krok 3
Wypełnij mąką ziemniaczaną miejsce po odłożonej 1/4 porcji ziemniaków.
Katarzyna Puczyńska
5/11
Krok 4
Następnie dodaj odłożone wcześniej ziemniaki, jajko i szczyptę soli i dokładnie wyrób ciasto rękami.
Katarzyna Puczyńska
6/11
Krok 5
Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce zrób wgłębienie, np. za pomocą końcówki drewnianej łyżki.
Katarzyna Puczyńska
7/11
Krok 6
Wrzucaj kluski porcjami do wrzącej wody, zmniejsz nieco gaz i gotuj ok 2 min.
Katarzyna Puczyńska
8/11
Krok 7
Wyjmij kluski delikatnie z wody, np. za pomocą cedzakowej łyżki.
Katarzyna Puczyńska
9/11
Krok 8
Kluski śląskie to danie na każdą kieszeń.
Katarzyna Puczyńska
10/11
Kluski śląskie na obiad
Kluski możesz podawać jako dodatek do obiadu. Możesz je także polać olejem i podrumienioną cebulką.
Katarzyna Puczyńska
11/11
Kluski śląskie
Ugotowane kluski śląskie pasuje do dań mięsnych i podawane samodzielnie np.: z okrasą.