W skrócie
Desery z jabłkami były znane od wieków. Owoce zapiekano, duszono, a także wykorzystywano jako składnik wypieków. Jednym z najpopularniejszych polskich ciast jest szarlotka na kruchym cieście lub półkruchym z kruszonką i w wielu przypadkach również szarlotka z bezą. Jabłka to także świetny dodatek do wypieków drożdżowych. Magdalena Tomaszewska-Bolałek w darmowym e-booku „The Polish Table” podzieliła się przepisem na kołacza z jabłkami.
Kołacz – przepis z jabłkami
Liczba porcji: około 10-12 porcji.
Czas przygotowania: około 3 godziny.
Składniki:
- 370-400 g mąki pszennej,
- 120 ml mleka,
- 150 g cukru,
- 45 g masła,
- 18-20 g świeżych drożdży,
- 2 średnie jajka,
- 300-400 g małych jabłek,
- skrobia,
- cynamon,
- sok z cytryny.
Jak zrobić domowy kołacz?
Przygotowanie:
- Mleko lekko podgrzewamy. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dokładnie mieszając.
- Do miski wsypujemy mąkę, po czym dodajemy masło, jajka i ciepłe mleko.
- Dokładnie wyrabiamy ciasto.
- Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką z materiału i odstawiamy na 60-90 minut do wyrośnięcia.
- Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki.
- Każdą z nich skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy cynamonem i skrobią.
- Owoce układamy na wierzchu placka.
- Tortownicę przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
- Kołacz pieczemy przez 55-65 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza.
„Polski stół” od kuchni
Magdalena Tomaszewska-Bolałek jest laureatką nagrody Gourmand World Cookbook Awards 2021 w kategoriach turystyki kulinarnej oraz dyplomacji kulinarnej. Bezpłatny e-book przetłumaczono na pięć języków, w tym:
- angielski,
- hiszpański,
- niemiecki,
- japoński,
- chiński.
Autorka zajęła się opisaniem historii polskich kulinariów, opisała pochodzenie najważniejszych produktów oraz poszerzyła znaczenie kuchni polskiej o inspiracje z literatury polskiej, polskich wierzeń ludowych oraz zwyczajów.
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek. E-book dostępny jest na stronie bunkatura.pl
Zobacz także inne temat kulinarne ze Strony Kuchni:
- Bułeczki Świętej Łucji na 13 grudnia. Szwedzki przepis na Boże Narodzenie
- Chrupiące ciastka z siekanymi migdałami. Przepis na rewelacyjną słodką przekąskę
- W Norwegii króluje dorsz i baranina. Rozmowa z ekspertką o kuchni norweskiej
- Polka zdobyła Kulinarnego Oscara! Jej e-book to międzynarodowy hit. Zobacz przepisy
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
kup teraz

Robot kuchenny planetarny Mikser 2200W 6,5L Zeegma
Robot kuchenny planetarny Mikser 2200W 6,5L Zeegma
kup teraz

Robot planetarny TURBOTRONIC TT-007 czarny
Robot planetarny TURBOTRONIC TT-007 czarny
kup teraz

Robot planetarny wielofunkcyjny Bosch Mum 4880
Robot planetarny wielofunkcyjny Bosch Mum 4880
kup teraz

Robot Kuchenny Planetarny Mikser 1200W Misa 3,5 L
Robot Kuchenny Planetarny Mikser 1200W Misa 3,5 L
kup teraz

Robot planetarny wielofunkcyjny Bosch Mum 9BX5S65
Robot planetarny wielofunkcyjny Bosch Mum 9BX5S65
kup teraz

Robot Kuchenny Wielofunkcyjny Assistant 4L 800W
Robot Kuchenny Wielofunkcyjny Assistant 4L 800W
kup teraz

Robot Kuchenny Planetarny Mikser Blender Maszynka
Robot Kuchenny Planetarny Mikser Blender Maszynka
kup teraz

Robot Kuchenny Mpm Kasia Plus MRK-11
Robot Kuchenny Mpm Kasia Plus MRK-11
kup teraz

Gerlach Planetary Food Processor Gl 4219 Number of
Gerlach Planetary Food Processor Gl 4219 Number of
kup teraz

Gerlach Robot Planetarny Z Misą 1800 W 5 L
Gerlach Robot Planetarny Z Misą 1800 W 5 L
kup teraz

Włoska Maszynka do makaronu Marcato Atlas 150 Nowa
Włoska Maszynka do makaronu Marcato Atlas 150 Nowa
kup teraz

Robot Kuchenny Philips HR7310/00 Wielofunkcyjny
Robot Kuchenny Philips HR7310/00 Wielofunkcyjny
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?