Kremowa pasta z łososia nie tylko na śniadanie. Weź wędzoną rybę, serek i chrzan i ciesz się niezapomnianym smakiem. Pyszności dla smakoszy

Anna Daniluk
Aksamitna pasta z wędzonego łososia nadaje się do kanapek, ziemniaków lub chrupiących grzanek.
Aksamitna pasta z wędzonego łososia nadaje się do kanapek, ziemniaków lub chrupiących grzanek. Heike Schmidt-Röger/materiały wydawnictwa Buchmann
Nie masz pomysłu na wędzonego łososia? Najlepsza pasta z łososia będzie strzałem w dziesiątkę. Jej smak podkreślają drobno zmielone nerkowce. Ten nieoczywisty składnik dodaje chrupkości i zmienia jej teksturę. Przepis pochodzi z książki „Pasty, dipy, smarowidła, czyli najlepsze towarzystwo dla chleba i nie tylko” Valesy Schell i pokazuje wszechstronne użycie. Poznaj przepis na domową pastę z łososia do kanapek.

W skrócie:

Autorka książki zachwala, że pasta łososiowa to dobra propozycja na spotkania towarzyskie i dodatek do dań rybnych.Przy tym ma uniwersalne zastosowanie. Na śniadanie możesz ją podać z kromką chleba, z chrupiącymi grzankami na smakowitą przystawkę, ale będzie też równie smaczna ze świeżym chlebem na kolację. Na wyjątkowe uroczystości lub święta możesz potraktować ją jako nadzienie np.: do kruchych tartaletek, lub wydrążonych połówek jajek. Możliwości są nieograniczone. W przepisie wykorzystuje się śmietanę typu schmand. W domu zrobisz ją mieszając 500 g śmietany 30 procent z 2 łyżkami maślanki.

Pasta z łososia – przepis do kanapek

Liczba porcji: na 1 słoik, ok. 500 g.

Stopień trudności: łatwy.

Czas przygotowania: 5 minut.

Przydatność do spożycia: 2-3 dni.

Składniki:

  • 60 g orzechów nerkowca,  

  • 1 duża szalotka (ok. 40 g),

  • 4 łodygi kopru,

  • 100 g wędzonego łososia,

  • 150 g serka śmietankowego,

  • 100 g kwaśnej śmietany typu schmand (około 20-procentowej),

  • 5 g soku z cytryny,

  • 30 g chrzanu śmietankowego,

  • 1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej,

  • 1/2 łyżeczki soli z ziołami ogrodowymi, ewentualnie soli ziołowej,

  • sól, pieprz.

Jak zrobić pastę z łososia?

Sposób przygotowania:

  1. Ręcznie/Mikserem: Drobno zmiel nerkowce. Pokrój szalotkę w bardzo drobną kostkę. Posiekaj koperek.

  2. Pokrój wędzonego łososia w bardzo drobną kostkę.

  3. Połącz wszystkie składniki poza szalotką i mieszaj do uzyskania kremowej konsystencji.

  4. Domieszaj szalotkę łyżką, dopraw do smaku solą i pieprzem.

  5. Blender/rozdrabniacz: Posiekaj szalotkę w bardzo drobną kostkę. Włóż orzechy nerkowca do misy i drobno zmiel.

  6. Dodaj wszystkie pozostałe składniki, z wyjątkiem szalotki, i blenduj na gładką masę.

  7. Domieszaj szalotkę łyżką, dopraw do smaku solą i pieprzem.

  8. Blender ręczny: Posiekaj szalotkę w bardzo drobną kostkę. Zmiel orzechy nerkowca.

  9. Włóż do misy wszystkie składniki, z wyjątkiem szalotki, i blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. Domieszaj szalotkę łyżką, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Okładka książki „Pasty, dipy, smarowidła, czyli najlepsze towarzystwo dla chleba i nie tylko” Valesy Schell.
Przepis pochodzi z książki poświęconej dodatkom do pieczywa i nie tylko. Zbiór receptur autorstwa Valesy Schell został opublikowany przez wydawnictwo Buchmann. materiały prasowe wydawnictwo Buchmann

Pasta z wędzonego łososia do kanapek

Autorka książki szczególnie poleca podawać gotową pastę z wędzonego łososia z chlebem tostowym, jasnym chlebem pszenno-żytnim na zakwasie, chlebem wiejskim, bagietką, ciabbatą, jasnymi bułkami, bajglami, jasnym chlebem lub grzankami. W książce „Pasty, dipy, smarowidła” znajdziesz też podpowiedzi, co zrobić ze smacznymi resztkami. Można podać je do ziemniaków ugotowanych w mundurkach, wymieszać z bułką tartą i użyć do zapiekania filetów rybnych, wymieszane z bułką tartą i jajkiem wykorzystać jako nadzienie do ravioli lub użyć jako farsz do naleśników.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Przepis z książki „Pasty, dipy, smarowidła, czyli najlepsze towarzystwo dla chleba i nie tylko” Valesy Schell udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl