Lasagne ze szpinakiem na jesienny obiad. Przepis na pożywny makaron z piekarnika. Jeden składnik zmniejszy użycie soli

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domową lasagne ze szpinakiem można podawać polaną esencjonalnym sosem pomidorowym.
Domową lasagne ze szpinakiem można podawać polaną esencjonalnym sosem pomidorowym. 123rf.com/francesco83
Lasagne ze szpinakiem to danie idealne na chłodne dni, gdy potrzebujemy porcji jedzenia na pocieszenie. Potrawa może być robiona z myślą o wegetarianach lub miłośników mięsa. Zobacz przepis na apetyczną lasagne ze szpinakiem.

W skrócie

Domowa lasagne ze szpinakiem to świetne danie do łączenia go z różnymi serami. Świetnie sprawdza się feta, mozzarella albo ricotta nadające lekko kwaśny smak. Dla większej kremowości można też dodać tłusty ser mascarpone. Zobacz, jak przygotować lasagne ze szpinakiem.

Lasagne ze szpinakiem – przepis na sycące danie

Liczba porcji: 8 kawałków.
Czas przygotowania: 1 godzina.

Składniki:

  • 500 g suszonego makaronu,
  • 200 g świeżego lub mrożonego szpinaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 200 g sera feta,
  • 1 jajko,
  • świeżo mielony pieprz,
  • 5 g mielonej gałki muszkatołowej.

Sos beszamel:

  • 30 g masła,
  • 20 g mąki pszennej,
  • 400 ml mleka,
  • 3 g świeżo startej gałki muszkatołowej.

Jak przygotować lasagne ze szpinakiem?

Przygotowanie:

  1. Świeży szpinak należy umyć i podgrzać z łyżką wody w garnku lub na suchej patelni. Mrożony szpinak należy przesmażyć z ząbkiem czosnku. Gdy szpinak będzie gotowy, należy odstawić go do wystudzenia.
  2. W misce należy rozkruszyć ser feta, dodać szpinak z czosnkiem, gałkę muszkatołową, jajko i świeżo zmielony czarny pieprz. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać.
  3. W garnku z wrzącą wodą należy i przez chwilę gotować płaty makaronu lasagne. Następnie należy ułożyć je obok siebie na desce kuchennej.
  4. W tym momencie należy zrobić beszamel. Wystarczy w garnku roztopić masło, dodać mąkę pszenną i smażyć przez około 1,5 minuty. Ma powstać rodzaj zasmażki.
  5. Po tym czasie należy powoli dolewać ciepłe mleko. W trakcie dolewania płynu należy cały czas mieszać, aby powstał gładki sos.
  6. Beszamel należy gotować przez około 3 minuty i doprawić świeżo startą gałką muszkatołową.
  7. W naczyniu żaroodpornym należy ułożyć 4 plastry ugotowanej lazanii. Pierwszą warstwę należy posmarować sosem, na nim trzeba wyłożyć masę z fety i szpinaku i na wierzch wyłożyć następną warstwę makaronu.
  8. Na wierzch należy wyłożyć resztę sosu beszamel. Lasagne ze szpinakiem należy piec przez 20 minut w 180° Celsjusza.

Co dodawać do lasagne?

Ten przepis można traktować jako bazę do eksperymentowania z dodatkami. Pysznym daniem będzie lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem oraz lasagne ze szpinakiem i kurczakiem. Wegetarianie mogą rozsmakować się w lazanii ze szpinakiem i pomidorami, którą można doprawić świeżymi listkami bazylii lub natką pietruszki.

Wypróbuj także: Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym

Przyprawy do lasagne

Przygotowując domową lasagne ze szpinakiem, warto pamiętać o odpowiednim doprawieniu dania. Jeśli korzystacie ze słonego sera, to można nie solić sosu beszamelowego. Jednak w przypadku mniej wyrazistych serów np.: ricotty hojniej dosolić farsz. Ponadto szpinak znakomicie smakuje z dodatkiem ostrej papryczki, mielonej słodkiej papryki lub świeżo startego czarnego pieprzu.
Ten rodzaj farszu do lasagne ze szpinakiem można także używać do domowych naleśników podawanych na obiad lub kolację.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Lasagne ze szpinakiem na jesienny obiad. Przepis na pożywny makaron z piekarnika. Jeden składnik zmniejszy użycie soli - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl