Marchewka z groszkiem jak u babci. Przepis na apetyczny dodatek do kotletów mielonych. Dzieci będą zachwycone

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjna marchewka z groszkiem na ciepło to dodatek do wielu dań kuchni polskiej.
Tradycyjna marchewka z groszkiem na ciepło to dodatek do wielu dań kuchni polskiej. Getty Images/Aranga87
Marchewka z groszkiem to tradycyjne połączenie dwóch składników dostępnych na każdą kieszeń. Nasze mamy i babcie często przygotowywały go na bazie zasmażki. Ten przysmak można zrobić z groszkiem konserwowym lub z mrożonki. Zobacz przepis na apetyczną marchewkę z groszkiem.

W skrócie

Marchewka z groszkiem była kulinarnym hitem w czasach PRL-u. W książkach kulinarnych wydawanych w latach 80. XX wieku częstym składnikiem dodawanym do warzyw na ciepło była zasmażka. To ona nadawała daniu gęstości i kremowej konsystencji. Sprawdź przepis na pyszną marchewkę z groszkiem.

Marchewka z groszkiem – przepis na tradycyjny dodatek do obiadu

Czas przygotowania: 20 minut,
liczba porcji: dla 4-5 osób,
stopień trudności: prosty.

Składniki:

  • 600 g marchewki,
  • 300 g groszku mrożonego lub konserwowego,
  • 10 g masła,
  • 5 g mąki pszennej,
  • 100 ml wody,
  • 3 g soli,
  • opcjonalnie: 3 g cukru.

Jak zrobić marchewkę z groszkiem?

Przygotowanie:

  1. Marchewkę należy umyć, obrać i pokroić w kostkę. Następnie należy wsypać ją do garnka o grubym dnie i zalać wodą.
  2. Marchewkę należy doprawić solą i cukrem, po czym gotować przez 15 minut do miękkości.
  3. Następnie marchewkę należy odcedzić i dodać do niej łyżkę masła. Mąkę należy wsypać do marchewki równomiernie przez sitko. Dzięki temu nie będzie grudek podczas mieszania.
  4. Marchewkę należy szybko wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
  5. Do marchewki należy dodać odcedzony groszek konserwowy lub ugotowaną mrożonkę.
  6. Marchewkę z groszkiem na gęsto należy dokładnie wymieszać i podawać do obiadu.

Można też wcześniej przygotować wersję zasmażaną, rozgrzewając masło na patelni i wsypując do niego łyżeczkę mąki. Taką zasmażkę należy mieszać przez około minutę. Gotową należy dodać do ugotowanej marchewki z groszkiem i dokładnie połączyć składniki.

Sposób podania

Marchewka z groszkiem na ciepło pasuje do wielu dań kuchni polskiej. Polecamy ją do pieczonej karkówki, kotletów z mięsa mielonego, kotletów z kaszy gryczanej, panierowanej mortadeli lub zrazów.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Marchewka z groszkiem jak u babci. Przepis na apetyczny dodatek do kotletów mielonych. Dzieci będą zachwycone - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl