Najlepszy chłodnik z botwiny, ogórka i rzodkiewki. Poznaj przepis na zdrową i tanią zupę z młodych buraczków. To danie przyjemnie orzeźwia

Pyszny, orzeźwiający i prawdziwie wiosenny chłodnik z botwiny. Sprawdź, jak go przygotować. Kliknij galerię i oglądaj zdjęcia.
Pyszny, orzeźwiający i prawdziwie wiosenny chłodnik z botwiny. Sprawdź, jak go przygotować. Kliknij galerię i oglądaj zdjęcia. Katarzyna Puczyńska
Dobrym pomysłem na letni obiad jest chłodnik z botwiny. Te pyszne, młode buraczki ćwikłowe można jeść razem z łodygami. Mamy dla was niezawodny przepis na tradycyjny chłodnik z botwiny, na kefirze i zsiadłym mleku, z dodatkiem rzodkiewki, świeżego ogórka, dużej ilości koperku i jajkiem na twardo. Taka zimna zupa idealnie sprawdzi się wiosną i latem, szczególnie podczas upałów. Zobacz, jak ją zrobić krok po kroku. Wypróbuj nasz przepis na chłodnik.

W skrócie:

Sezon na botwinę w Polsce zaczyna się w drugiej połowie kwietnia i trwa często nawet do końca sierpnia. Najlepiej jednak warzywo to smakuje wiosną, gdy jest świeże i miękkie. Mamy dla ciebie przepis na tradycyjny chłodnik z botwiny na kefirze i zsiadłym mleku. Proponujemy dodać do niego rzodkiewkę, ogórek i koperek, a także jajko na twardo. Przygotowanie takiego chłodnika jest bardzo proste i szybkie.

Przepis na chłodnik z botwiny, ogórka i rzodkiewki

Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Stopień trudności: łatwy

Ugotuj jajka na twardo. Warzywa umyj i osusz.
Ugotuj jajka na twardo. Warzywa umyj i osusz.
Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki,
  • 1 pęczek rzodkiewki,
  • 3 ogórki,
  • 1 litr kefiru,
  • 400 g zsiadłego mleka,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody,
  • koperek,
  • 4 jajka,
  • sól i pieprz do smaku.

Może cię także zainteresować:

Jak zrobić chłodnik z botwiny?

  1. Ugotuj jajka na twardo.
  2. Botwinę umyj i drobno posiekaj.
  3. Przełóż botwinę do dużego garnka, zalej 2 szklankami bulionu warzywnego lub wody i gotuj ok. 10 minut. Przestudź
  4. Ogórka, umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę.
  5. Rzodkiewkę umyj i również pokrój w drobną kostkę.
  6. Koperek posiekaj.
  7. Do przestudzonej botwiny z bulionem dodaj kefir i zsiadłe mleko oraz warzywa.
  8. Całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  9. Jajka obierz, pokrój w ćwiartki.
  10. Chłodnik podawaj na zimno z ugotowanym jajkiem.

Jak jeść botwinę?

Botwina to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego, które możemy spożywać w całości. Najczęściej w kuchni wykorzystuje się botwinę do przygotowywania zup, sałatek i potraw duszonych.

Przepisy z botwinką, które można przygotować:

  • sałatka z botwiną,
  • pesto z botwiny,
  • chłodnik z botwiną, tzw. botwinka,
  • duszona botwina z ryżem lub makaronem,
  • kiszona botwina.

Chłodnik z botwiny - sposób podania

My proponujemy wyśmienity chłodnik z botwiny. To prawdziwie wiosenne danie. Przygotowywany jest na bazie jogurtu, kefiru lub zsiadłego mleka. Do tego dodaje się oczywiście botwinę i sporo młodych warzyw, np. rzodkiewkę, ogórki, koperek czy szczypiorek.

Chłodnik, jak nazwa wskazuje, podaje się na zimno. Jest to doskonała zupa na lato i coraz cieplejsze dni.

Z czym jeść chłodnik? Możesz podać go np. z:

  • jajkiem ugotowanym na twardo,
  • młodymi ziemniakami,
  • makaronem,
  • ryżem,
  • grzankami,
  • frytki z marchewki,
  • groszek ptysiowy,
  • paluszki chlebowe.

Właściwości botwiny

Botwina jest bogata w związki o charakterze przeciwnowotworowym i antyoksydacyjnym. Stanowi źródło wielu cennych dla zdrowia mikroskładników i składników mineralnych.
Oto powody, dlaczego warto jeść botwinę:

  • zawiera duże ilości witaminy A, K, witamin z grupy B,
  • zawiera kwas foliowy i żelazo,
  • jest źródłem magnezu i wapnia,
  • działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie,
  • wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego.

Źródło:

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Pyszny, orzeźwiający i prawdziwie wiosenny chłodnik z botwiny. Sprawdź, jak go przygotować. Kliknij galerię i oglądaj zdjęcia.

Najlepszy chłodnik z botwiny, ogórka i rzodkiewki. Poznaj pr...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl