W skrócie:
Sezon na botwinę w Polsce zaczyna się w drugiej połowie kwietnia i trwa często nawet do końca sierpnia. Najlepiej jednak warzywo to smakuje wiosną, gdy jest świeże i miękkie. Mamy dla ciebie przepis na tradycyjny chłodnik z botwiny na kefirze i zsiadłym mleku. Proponujemy dodać do niego rzodkiewkę, ogórek i koperek, a także jajko na twardo. Przygotowanie takiego chłodnika jest bardzo proste i szybkie.
Przepis na chłodnik z botwiny, ogórka i rzodkiewki
Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 2 pęczki botwinki,
- 1 pęczek rzodkiewki,
- 3 ogórki,
- 1 litr kefiru,
- 400 g zsiadłego mleka,
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody,
- koperek,
- 4 jajka,
- sól i pieprz do smaku.
Może cię także zainteresować:
Jak zrobić chłodnik z botwiny?
- Ugotuj jajka na twardo.
- Botwinę umyj i drobno posiekaj.
- Przełóż botwinę do dużego garnka, zalej 2 szklankami bulionu warzywnego lub wody i gotuj ok. 10 minut. Przestudź
- Ogórka, umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Rzodkiewkę umyj i również pokrój w drobną kostkę.
- Koperek posiekaj.
- Do przestudzonej botwiny z bulionem dodaj kefir i zsiadłe mleko oraz warzywa.
- Całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Jajka obierz, pokrój w ćwiartki.
- Chłodnik podawaj na zimno z ugotowanym jajkiem.
Jak jeść botwinę?
Botwina to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego, które możemy spożywać w całości. Najczęściej w kuchni wykorzystuje się botwinę do przygotowywania zup, sałatek i potraw duszonych.
Przepisy z botwinką, które można przygotować:
- sałatka z botwiną,
- pesto z botwiny,
- chłodnik z botwiną, tzw. botwinka,
- duszona botwina z ryżem lub makaronem,
- kiszona botwina.
Chłodnik z botwiny - sposób podania
My proponujemy wyśmienity chłodnik z botwiny. To prawdziwie wiosenne danie. Przygotowywany jest na bazie jogurtu, kefiru lub zsiadłego mleka. Do tego dodaje się oczywiście botwinę i sporo młodych warzyw, np. rzodkiewkę, ogórki, koperek czy szczypiorek.
Chłodnik, jak nazwa wskazuje, podaje się na zimno. Jest to doskonała zupa na lato i coraz cieplejsze dni.
Z czym jeść chłodnik? Możesz podać go np. z:
- jajkiem ugotowanym na twardo,
- młodymi ziemniakami,
- makaronem,
- ryżem,
- grzankami,
- frytki z marchewki,
- groszek ptysiowy,
- paluszki chlebowe.
Właściwości botwiny
Botwina jest bogata w związki o charakterze przeciwnowotworowym i antyoksydacyjnym. Stanowi źródło wielu cennych dla zdrowia mikroskładników i składników mineralnych.
Oto powody, dlaczego warto jeść botwinę:
- zawiera duże ilości witaminy A, K, witamin z grupy B,
- zawiera kwas foliowy i żelazo,
- jest źródłem magnezu i wapnia,
- działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie,
- wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego.
Źródło:
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?