Najlepszy sos pomidorowy do słoików. Zrób już dzisiaj, a zimą sobie podziękujesz. Sos pomidorowy pasuje do makaronu, pizzy, kaszy i pulpetów

Karolina Głogowska
Sos pomidorowy to doskonały dodatek do makaronu, kaszy i mięs
Sos pomidorowy to doskonały dodatek do makaronu, kaszy i mięs 123rf/bondvit/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz przepisu na prosty i pyszny sos pomidorowy do słoików? Polecam mój przepis, który zawsze wykorzystuję latem, a zimą cieszę się z pysznego dodatku do obiadu. Mój sos pomidorowy jest idealny do makaronu, kasz, pizzy czy mięsa. Zrób już dzisiaj, a zimą sobie za to podziękujesz.

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie sprawdzony przeze mnie przepis na sos pomidorowy do słoików. Robię go zwykle w sierpniu, gdy pomidory są najsmaczniejsze. Możesz go zrobić z dowolnej odmiany pomidorów, ważne, żeby były dojrzałe. Do mojego sosu z pomidorów dodaję jeszcze kilka składników. Czosnek, cebulka i papryka doskonale podkreślają jego smak. Taki sos pomidorowy świetnie pasuje do makaronu czy pizzy. Można w nim także ugotować pulpety czy klopsy. Przygotowanie sosu jest banalnie proste. Wystarczy później przelać go do słoików. Warto je zapasteryzować, żeby nasza praca nie poszła na marne i nie wdała się pleśń. Zimą nie mogę się doczekać, aż zejdę do piwnicy po słoik pysznego sosu pomidorowego, który wykorzystam do obiadu.

Sos pomidorowy do słoików – przepis na sos z pomidorów, papryki i cebuli

Czas przygotowania: 40 minut

Porcja: 4 słoiki 0,5 l

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 kg pomidorów,

  • 3 czerwone papryki,

  • 3 cebule,

  • 5 ząbków czosnku,

  • sól, pieprz,

  • olej do smażenia.

Jak zrobić sos pomidorowy do słoików?

  1. Pomidory oraz paprykę umyj, natnij delikatnie skórkę, włóż je do miski i zalej wrzątkiem. Po ok. 5 minutach można zdjąć skórkę.

  2. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka. Posól i duś na małym ok. 30 minut. Możesz dolać na początku ok. pół szklanki wody.

  3. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż posiekaną drobno cebulkę, czosnek i paprykę.

  4. Pomidory przetrzyj przez sito lub zblenduj.

  5. Do sosu pomidorowego dodaj podsmażone warzywa, wymieszaj.

  6. Gotowy sos przelej do słoików, zostaw ok. 2 cm wolnego miejsca od wieczka.

  7. Słoiki umieść w dużym garnku, zalej je do połowy wodą. Gotuj ok. 15 minut.

  8. Następnie ustaw słoiki do góry dnem do całkowitego przestygnięcia.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl