105 z 191
Stwierdzenie obecności substancji alergennej – glutenu w...
fot. GIS

Stwierdzenie obecności substancji alergennej – glutenu w jednej partii produktu pn. Sam Mills GLUTEN FREE Pasta d'oro 100% Corn Pasta Fusilli

Zagrożenie:
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w produkcie oznakowanym jako produkt bezglutenowy.

Spożycie produktu przez osoby z alergią bądź nietolerancją na gluten może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej.

Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Sam Mills GLUTEN FREE Pasta d'oro 100% Corn Pasta Fusilli

Numer partii: 21 03 25 B

Data minimalnej trwałości: 21.03.2025

Producent: SAM MILLS INTERNATIONAL S.A., Rumunia

Dystrybutor w Polsce: Italmex Sp. z o.o., ul. Sławęcińska 10, Macierzysz, 05-850 Ożarów Mazowiecki

Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:
Firma Italmex Sp. z o.o. zleciła dodatkowe badania w kierunku obecności glutenu. W związku z uzyskaniem wyniku potwierdzającego niezgodność powiadomiła swoich odbiorców o zaistniałym zagrożeniu oraz konieczności całkowitego wycofania tej partii z obrotu.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie oraz monitorują proces wycofania.

Zalecenia dla konsumentów:
Osoby z alergią oraz osoby z nietolerancją glutenu nie powinny spożywać partii produktu wskazanej w komunikacie.

106 z 191
Stwierdzenie zawartości białka soi w parówkach z szynki...
fot. GIS

Stwierdzenie zawartości białka soi w parówkach z szynki


Zagrożenie:
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego.

Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną.

Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Parówki z szynki „Stówki” 100%, 200 g, Sokołów

Numer partii: C32541

Data minimalnej trwałości: 06/10/2023

Producent: SOKOŁÓW S.A. Oddział w Czyżewie ul. Zarębska 48, 18-220 Czyżew, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL20134001

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności białka soi w parówkach uruchomił procedurę wycofania produktu z rynku i poinformował odbiorców o konieczności zatrzymania dystrybucji, wycofania i poddania utylizacji partii ww. wyrobu. Podjął działania w celu zidentyfikowania źródła zanieczyszczenia białkiem soi.

Organ Inspekcji Weterynaryjnej prowadzi postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania.

Zalecenia dla konsumentów:
Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.

107 z 191
Wykrycie obecności bakterii Salmonella Infantis w jednej...

Wykrycie obecności bakterii Salmonella Infantis w jednej partii Majeranku

Zagrożenie
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella Infantis w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella bez odpowiedniej obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące produktów
Nazwa produktu: Majeranek suszony Prymat GastroLine

Data minimalnej trwałości: 07.2026

Numer partii: L1400164

Producent: Prymat sp. z o.o., ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie-Zdrój

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli
Prymat sp. z o. o. poinformowała, że zidentyfikowała wszystkich odbiorców kwestionowanej partii wyrobu gotowego i niezwłocznie zwróciła się do nich z prośbą o wstrzymanie dystrybucji wskazanej partii produktu i zwracania jej do magazynu spółki w celu utylizacji.

Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Zalecenia dla konsumentów

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.

108 z 191
Stwierdzenie zawartości białka soi w boczku surowym wędzonym...
fot. GIS

Stwierdzenie zawartości białka soi w boczku surowym wędzonym 100 g

Zagrożenie:
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego.

Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną.

Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Boczek surowy wędzony Sokołów 100 g

Numer partii: 32471S

Data minimalnej trwałości: 02/10/2023

Producent: Sokołów S.A., Al. 550-lecia 1, 08-300 Sokołów Podlaski, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 14290201 WE

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Zgodnie z wyjaśnieniami producenta soja nie jest dodawana do produktu, a wykrycie jej obecności jest najprawdopodobniej związane z zakażeniem krzyżowym, po niedokładnym umyciu maszyn i urządzeń.

W ramach działań korygujących producent przeprowadzi dodatkowe badania produktu oraz wymazy w kierunku obecności soi z urządzeń w linii produkcji boczku surowego.

Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające. Wszczęte zostało postępowanie administracyjne w celu wycofania produktu z rynku.

Zalecenia dla konsumentów:
Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.

Pozostały jeszcze 82 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Biały bez czy czarny bez? Obydwa przydadzą się w ogrodzie

Biały bez czy czarny bez? Obydwa przydadzą się w ogrodzie

To miejsce robi wrażenie. Nowoczesna strefa relaksu w twoim ogrodzie

To miejsce robi wrażenie. Nowoczesna strefa relaksu w twoim ogrodzie

Marek H. zabił cztery miesiące po wyjściu z więzienia

GORĄCY TEMAT
Marek H. zabił cztery miesiące po wyjściu z więzienia

Zobacz również

Polski handel jest w odwrocie. Kiedyś dominował, dziś walczy o przetrwanie

Polski handel jest w odwrocie. Kiedyś dominował, dziś walczy o przetrwanie

Od Górniak po Blankę. Poznaj historię Eurowizji i Polaków. Mamy eurowizyjny rekord

O TYM SIĘ MÓWI
Od Górniak po Blankę. Poznaj historię Eurowizji i Polaków. Mamy eurowizyjny rekord