Spis treści
- Dziwne polskie potrawy regionalne. Spotkamy je wszędzie!
- Czernina – perełka wśród dziwnych potraw regionalnych
- Dziwne potrawy regionalne. Podhalańska żentyca
- Gruszki i skwarki, czyli grusconka
- Podlaska buza – fermentowany napój z kaszy jaglanej
- Piróg biłgorajski. Dziwna potrawa, która oszukuje
- Dziwne potrawy regionalne czasem są proste. Wodzionka
- Szwindel – zupa mleczna po pomorsku
Dziwne polskie potrawy regionalne. Spotkamy je wszędzie!
Polska to kraj, który może się pochwalić bardzo zróżnicowaną kulturą regionalną. W zależności od tego, czy trafisz na południe, północ, a może na kresy – z tak różnymi doświadczeniami możesz się spotkać. Nie inaczej jest z kuchnią!
Znane nam są opowieści o obcokrajowcach z Zachodniej Europy, którzy z niesmakiem słuchają o tradycyjnych polskich daniach. Uwielbiany przez Polaków bigos to „zepsuta” kapusta z mięsem, kiszone ogórki to przecież „zepsute” warzywa. Smalec nie mieści się w głowie, pierogi to mączno-serowa bomba kaloryczna.
Niewiele robimy sobie z tych zagranicznych grymasów, bo przecież wiemy, że zwykle znikają po spróbowaniu potrawy. Ale na polskiej tradycyjnej mapie kulinarnej znajdziemy również dania, które… lekko mówiąc, wywołałyby lekki sceptycyzm i u rodaków.
Przygotowaliśmy dzisiaj listę interesujących i – co tu kryć – dość dziwnych polskich potraw regionalnych. Odwiedzimy po drodze kilka różnych polskich regionów i zobaczymy, które mają największe skłonności do kulinarnych eksperymentów.
Czernina – perełka wśród dziwnych potraw regionalnych
Czarna polewka, czyli czernina, straszyła niektórych na lekcjach języka polskiego przy omawianiu „Pana Tadeusza”, kiedy to pierwszy raz usłyszeli o tradycyjnej polskiej zupie z krwi. Inni dobrze znają tę potrawę – wychowywali się na niej, choć zapewne coraz rzadziej się ją u nich podaje.

Potrawa bardzo kontrowersyjna, z pewnością zasługuje na miejsce wśród najdziwniejszych potraw regionalnych. Czym jest czernina? To rosół z dodatkiem krwi gęsi, kaczki lub królika. Podaje się ją z makaronem lub lanymi kluskami. Czasem wzbogaca się jej smak o suszone śliwki, miód czy nawet wiśnie. Choć wiele osób twierdzi, że zupa jest pyszna, tyle samo wzdryga się przed samym pomysłem.
Dziwne potrawy regionalne. Podhalańska żentyca
Żentyca, a czasem żętyca, to produkt uboczny przy produkcji ukochanego przez turystów oscypka, serwatka z mleka krowiego. Zbiera się ją z wierzchu gotowanego mleka, a później pozostawia, aby skwaśniała.

Kwaśna żentyca to kremowo-biały napój, któremu Górale często przypisują wspaniałe zdrowotne właściwości. Choć do oscypka nikogo nie trzeba przekonywać, kwaśny napój z serwatki nie przemówi do każdego.
Gruszki i skwarki, czyli grusconka
Współcześnie nie dziwi nas już połączenie słodkiego ze słonym czy ostrym, choć nadal pizza z ananasem ma zagorzałych wrogów. Grusconka to kolejna dziwna potrawa regionalna – tradycyjna zupa z województwa łódzkiego.

Zupa jest na bazie gruszek, zaprawiona mąką i śmietaną… Ale podaje się ją z ziemniakami okraszonymi skwarkami. Słodkie zupy to dla niektórych postrach dzieciństwa. Co jednak myślicie o owocowej zalewajce z mięsem?
Podlaska buza – fermentowany napój z kaszy jaglanej
Wśród dziwnych potraw regionalnych znalazło się też miejsce dla podlaskiej buzy. Ta tradycyjna dla Podlasia potrawa to sfermentowany napój z kaszy jaglanej.