Penne alla vodka na kolację we włoskim stylu. Przepis na wyskokowy posiłek z procentami. Danie poleca Plate by Kate

Kasia Nowicka
W trakcie gotowania alkohol wyparowuje pozostawiając charakterystyczny smak.
W trakcie gotowania alkohol wyparowuje pozostawiając charakterystyczny smak. Kasia Nowicka
Makaron z wódką? Tak. I to „tak” zdecydowanie. Penne alla vodka to jedwabisty, gęsty sos i klasyczny włoski makaron. Smak genialny a potrawa jakby patriotyczna, bo do garnka nie wlejemy przecież innej wódki niż polska. Przepis poleca blogerka kulinarna Katarzyna Nowicka, autorka strony Plate by Kate.

W skrócie

Skoro penne, to makaron, a skoro makaron to na myśl przychodzą Włochy. Logiczne, prawda? Trudno byłoby jednak znaleźć taki makaron w restauracji w którymkolwiek zakątku Włoch. To dziecko romansu włoskich tradycji i amerykańskiego stylu życia. Urodził się w za oceanem, gdzie szybko wszedł do kanonu włosko-amerykańskiej kuchni. Zobacz przepis na włosko-amerykańskie penne alla vodka.

Penne alla vodka – przepis na włoskie danie

Liczba porcji: dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut.
Czas gotowania 20 minut.

Składniki:

  • 340 g makaronu penne,
  • 2 puszki całych pomidorów w zalewie,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 60 g wódki,
  • 4 ząbki czosnku drobno posiekane,
  • 120 g śmietany kremówki,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • szczypta płatków chili,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz,
  • 40 g startego parmezanu.

Polecamy również przepis na szybki obiad: Makaron ze szpinakiem, fetą i pomidorkami

Jak zrobić penne alla vodka?

Przygotowanie:

  1. Na głębokiej patelni o grubym dnie lub w głębokim garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekany czosnek, oregano i płatki chili. Smaż 2 minuty, cały czas mieszając.
  2. Pomidory w zalewie rozgnieć w dłoniach i dodaj na patelnię. Wlej też zalewę z pomidorów. Wlej wódkę, wymieszaj i zagotuj.
  3. Zmniejsz ogień i gotuj 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
  4. W czasie, gdy sos się redukuje, ugotuj makaron penne zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  5. Do sosu dodaj śmietanę kremówkę i wymieszaj. Dodaj sól, świeżo zmielony pieprz.
  6. Makaron odcedź i dodaj do sosu. Dobrze wymieszaj. Dodaj starty parmezan i jeszcze raz wymieszaj. Podawaj natychmiast.

Kiedy po raz pierwszy wykonano penne z wódką?

Pierwszy przepis pochodzi z 1974 roku, a jego autorem miał być włoski aktor. Lista składników przepisu pasta all’infuriata (wściekły makaron), który Ugo Tognazzi opisał w swojej książce, była krótka: makaron penne, świeże pomidory bez skórki, kieliszek wódki, papryczki chili, oliwa, czosnku i zioła. Wódka powinna być polska, najlepiej z dodatkiem chili, podkreślał autor, bo jest „groźna, niesamowita, bardzo mocna, bardzo ostra, zabójcza”.

Makaron z wódką podbił serca i podniebienia Amerykanów, a jak to bywa z sukcesami, to do ojcostwa przyznaje się wielu. W wersji mniej romantycznej główną rolę odegrali spece od marketingu. Recepturę na zlecenie firmy produkującej wyskokowe trunki miał przygotować rzymski szef kuchni. Danie, bardzo popularne w latach 80. XX wieku wróciło na salony dzięki Włoskiemu Stowarzyszeniu Przemysłu Cukierniczego i Makaronu. W 28. edycji Światowego Dnia Makaronu w Moskwie zostało symbolem włosko-rosyjskie przyjaźni.

Sos do penne alla vodka

Spory o autorstwo przepisu zostawmy historykom, bo penne alla vodka po prostu trzeba spróbować. Sos, wzbogacony o dużą ilością parmezanu i podkręcony wódką staje się jedwabisty i gładki a alkohol wydobywa z pomidorów ukrytą słodycz. Jeśli przyjdzie Ci do głowy, żeby pominąć wódkę wymienioną w przepisie – pomyśl jeszcze raz.

Penne alla vodka sprawdzi się na kolacji dla przyjaciół i na rodzinny obiad. Tak, zawiera alkohol, ale procenty w większości wyparowują w trakcie gotowania, a do makaronu dodajemy go naprawdę niewiele. O bezpieczeństwo nawet najmłodszych członków rodziny nie musicie się więc martwić.

Więcej przepisów Kasi Nowickiej znajdziecie na blogu Plate By Kate. Możesz też polubić jej profil na Facebooku i zaobserwować jej profil na Instagramie.

Patelnie, do których nic nie przywiera!

Polecamy także inne inne przepisy ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Penne alla vodka na kolację we włoskim stylu. Przepis na wyskokowy posiłek z procentami. Danie poleca Plate by Kate - Strona Kuchni

Wróć na i.pl Portal i.pl