Piernikowe czekoladowe kulki na podwieczorek. Banalnie prosty przepis na kulki mocy bez pieczenia. Idealne na Boże Narodzenie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe kulki piernikowe to znakomita słodka przekąska do podarowania w ramach świątecznego prezentu.
Domowe kulki piernikowe to znakomita słodka przekąska do podarowania w ramach świątecznego prezentu. Ulrika Pousette/materiały prasowe Wydawnictwa Literackiego
Wiele osób podjada ciasto na pierniczki w trakcie przygotowywania ciastek. Z pewnością powodem jest znakomite połączenie miodu, kakao i przypraw korzennych. Jedząc korzenne kulki czekoladowe nie trzeba martwić się o ból brzucha spowodowany spożyciem surowego jajka. Piernikowe czekoladowe kulki to szybka przekąska nie tylko dla dzieci. Podpowiadamy, jak zrobić pyszne i proste kulki czekoladowe o smaku piernika.

W skrócie

Kulki czekoladowe aromatyzowane korzennymi przyprawami to niemal ekspresowa i bardzo prosta słodka przekąska. Nie wymaga pieczenia ani użycia skomplikowanych akcesoriów kuchennych. Przepis pochodzi z książki „Czekoladowe kulki” autorstwa Mii Öhrn i Ulriki Pousette. Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Literackiego.

Zobacz także: Przepis na kulki mocy z białej czekolady

Kulki czekoladowe piernikowe - przepis na prosty deser

Liczba porcji: 15–20 kulek.
Czas przygotowania: 15 minut + minimum 2 godziny schładzania w lodówce.

Składniki:
Masa piernikowa na czekoladowe kulki:

  • 100 g masła o temperaturze pokojowej,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego,
  • 2–3 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 3 łyżki kawy lub mleka,
  • 100 ml (60 g) mąki pszennej,
  • 150 ml płatków owsianych,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Posypka:

  • 150 g (250 ml) lekko uprażonych, posiekanych migdałów.

Jak zrobić piernikowe kulki czekoladowe?

Przygotowanie:

  • Zmiksuj wszystkie składniki masy w malakserze lub wyrób ręcznie w misce. Zacznij od dwóch łyżeczek przyprawy do piernika, skosztuj i dodaj jeszcze trochę, jeśli wolisz wyrazisty smak.
  • Jeżeli masa wyda ci się za rzadka do formowania kulek, schłodź ją w lodówce.
  • Formuj kulki i obtaczaj je w posiekanych migdałach. Wstaw je do lodówki i przechowuj w chłodzie. Będą się nadawały do spożycia przez 2–3 tygodnie.

Przyprawy do kulek czekoladowych

Kulki czekoladowe będą jeszcze smaczniejsze, jeśli uprażysz migdały na środkowym poziomie piekarnika w 200°C przez 5–10 minut. Gotowe migdały nabiorą złoto-brązowego koloru i będą wyjątkowo intensywnie pachnieć. Można skorzystać z gotowej przyprawy do piernika (ważne, aby nie zawierała cukru i mąki pszennej). Zachęcamy do samodzielnego wymieszania równej ilość ulubionych dodatków np.: mielonego imbiru, cynamonu, kardamonu i zmielonych goździków. Do czekoladowych kulek z pistacjami dodaje się ziarenka z laski wanilii, które świetnie łączą się z nerkowcami. Kulki czekoladowe świetnie smakują doprawione szczyptą soli. Dzięki temu podkreślona zostaje słodycz deseru np.: kulek czekoladowych z malinami.

Mia Öhrn, Ulrika Pousette
„Czekoladowe kulki”
przeł. Ewa Wojciechowska
Wydawnictwo Literackie, Kraków 2022

Sprawdź także: Domek z piernika na Boże Narodzenie. Ekspertka ujawnia przepis na wypiek z piernika

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Piernikowe czekoladowe kulki na podwieczorek. Banalnie prosty przepis na kulki mocy bez pieczenia. Idealne na Boże Narodzenie - Strona Kuchni

Wróć na i.pl Portal i.pl