Pierogi, półgęsek, pasztet. Ile kosztują produkty z gęsiny, która króluje w listopadzie?

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Gęś Biała Kołudzka jest nazywana gęsią owsianą, a to dlatego, że przez ostatnie trzy tygodnie chowu karmiona jest dodatkowo owsem.
Gęś Biała Kołudzka jest nazywana gęsią owsianą, a to dlatego, że przez ostatnie trzy tygodnie chowu karmiona jest dodatkowo owsem. pixabay.com/AGW
W listopadzie szczególne miejsce w menu restauracji oraz na niepodległościowych festynach zajmuje gęsina. Piersi z gęsi czy całe tuszki pojawiają się coraz częściej również w marketach. Postanowiliśmy przygotować przegląd cen gotowych produktów, m.in. pierogów, pieczeni i pasztetów oraz surowego mięsa. Najwięcej gęsi w Polsce hoduje się w województwach kujawsko-pomorskim i podlaskim.

Spis treści

Gęsina, czyli niby drób, ale o posmaku dziczyzny

Szczególnie mocno do sięgania po gęsinę zachęca się w województwie kujawsko-pomorskim. Tutejszy samorząd od kilkunastu lat organizuje szeroko zakrojoną akcję „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”. Tuszki są rozdawane mieszkańcom w konkursach, odbywają się pokazy kulinarne, jarmarki i szereg inicjatyw promocyjnych.

Gęsina smakuje zupełnie inaczej niż mięso kurze czy indycze. Jest ciemniejsze, delikatniejsze, a znawcy wskazują, że łączy walory smakowe drobiu i dziczyzny. Organizatorzy akcji zapewniają, że gęsina ma pożądany dla człowieka skład kwasów tłuszczowych.

Gęsi tłuszcz od wieków uznawany jest za jeden z najzdrowszych tłuszczów, z jakim można się spotkać w kuchni i wykazuje wiele zdrowotnych właściwości. (...) Od dawna uważany był za specyfik łagodzący np. bóle reumatyczne i stawowe, stany zapalne, i leczący niektóre rany. Co ważne – nie traci swych właściwości nawet po podgrzaniu do temperatury 200 stopni Celsjusza.

Ceny produktów z gęsiny 2022

Podczas festynów pieczone pierogi kosztowały zazwyczaj od 3,50 do 5 zł za sztukę. Tegoroczne wydarzenia z gęsim mięsem dopiero przed nami. W lokalnych ogłoszeniach z województwa kujawsko-pomorskiego producenci zawarli następujące ceny:

  • pasztet z gęsiny w słoiku (ok. 300 g) - 31 zł
  • pieczony pasztet z gęsiny (ok. 550 g) - 50 zł
  • tuszka z gęsi - 26 zł/kg
  • krokiety z gęsiną - 5 zł/sztuka
  • pierogi z gęsiny - 3,50 zł/sztuka
  • pasztet z gęsiny - 60 zł/kg
  • półgęsek, czyli wędzone piersi z gęsi - 120 zł/kg.
  • gęś faszerowana pieczona - 300 zł/sztuka
  • smalec z gęsi (200 ml) - 15 zł
  • pierogi z gęsiną - 5 zł/szt.
  • kiełbasa z gęsi w słoiku (200 ml) - 20 zł

Żywokost na smalcu gęsim (polecany do nóg, stóp oraz ramion) z województwa podlaskiego kosztuje 35 zł za słoiczek 100 ml. Z kolei pasztet z gęsi 16 zł/0,5 kg.

Hodowla gęsi nie jest wymagająca, a może zastąpić świnie

Gęsi to ptaki półdzikie i potrzebują wybiegu, chętnie skubią trawę. Nie nadają się hodowli w warunkach chowu klatkowego, podkreślają hodowcy. Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu przygotował nawet w 2019 r. poradnik "Hodowla gęsi jako alternatywa dla produkcji świń".

Eksperci z CDR wyjaśnią, że taka zmiana kierunku produkcji na produkcję gęsi nie wymaga dużych inwestycji, "gdyż gęś nie ma dużych wymagań pod względem technologii produkcji".

Do hodowli gęsi nadaje się w zasadzie większość budynków przeznaczonych na produkcję świń. Pomieszczenie, o wysokości min. 3 m, powinno być suche, widne, ze sprawną wentylacją, systemem ogrzewania, dostępem do dobrej jakościowo wody. Oczywiście niezbędna jest także odpowiednia powierzchnia wybiegu, usytuowanego najlepiej przy budynku inwentarskim (1 ptak = 5-10 m2 pow. zielonej), wpływająca poprawnie na kondycję i zdrowie ptaków.

Na trawiastym wybiegu potrzebne są miejsca zacienione oraz zadaszone.

Jaki jest koszt hodowli gęsi w Polsce?

Przyzagrodowy chów gęsi jest bardzo opłacalny, przekonuje prezes zarządu Fundacji Hodowców Kujawskiej Polskiej Białej Gęsi:

- Obliczyliśmy, że dochód z hodowli czterech gęsi odpowiada dochodowi hodowli jednego tucznika. Namawiamy więc kobiety, by nie tylko sprzedawały całe gęsi, ale również robiły z nich takie przysmaki jak pierogi, gołąbki, żołądki i szyjki nadziewane farszem z tartych ziemniaków z dodatkiem cebuli. I jeździły z tym potrawami na różne festyny i konkursy. Wiadomo, że dużo lepiej zarobią, jak same przetworzą gęś na wartościowe produkty - mówił Andrzej Klonecki "Gazecie Pomorskiej" w październiku 2022 r.

Więcej:Gęsi wracają do zagrody. Chów tych ptaków to dobry biznes. Przekonuje o tym kujawska fundacja

Dodatkowym źródłem dochodu małych gospodarstw jest również sprzedaż pierza i puchu.

Pogłowie gęsi w grudniu 2021 r. wynosiło 892 326 sztuk w całej Polsce

Najwięcej miało ich Kujawsko-Pomorskie (146,5 tys.) i Podlaskie (142,4 tys.), najmniej zachodniopomorskie - niespełna 1,4 tys.

  • Dolnośląskie 2 003
  • Kujawsko-pomorskie 146 530
  • Lubelskie 54 042
  • Lubuskie 31 955
  • Łódzkie 120063
  • Małopolskie 16 953
  • Mazowieckie 84 320
  • Opolskie 10 158
  • Podkarpackie 12 679
  • Podlaskie 142 418
  • Pomorskie 6 063
  • Śląskie 56 856
  • Świętokrzyskie 25 269
  • Warmińsko-mazurskie 63 355
  • Wielkopolskie 118 288
  • Zachodniopomorskie 1374

Zestawienie kosztów na 2022 rok przygotował Polski Związek Hodowców i Producentów Gęsi w Lublinie. Wyliczenia pochodzą ze stycznia, trzeba zatem pamiętać, że po wybuchu wojny na Ukrainie warunki rynkowe bardzo się zmieniły, koszty wzrosły. Według styczniowych obliczeń koszt produkcji gęsi to 12,81 zł, a opłacalna sprzedaż zaczyna się od 14,09 kg netto.

Do kosztów zalicza się m.in. zakup piskląt, paszę, owies, opał, opiekę weterynaryjną i bioasekurację, zielonkę z transportem (ok. 60 kg na sztukę), koszty pracowników, podatek dochodowy czy wodę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pierogi, półgęsek, pasztet. Ile kosztują produkty z gęsiny, która króluje w listopadzie? - Strefa Agro

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl