Pożywne flaki wołowe. Przepis na sycące flaki na imprezę. Tak robi się tradycyjne flaki po warszawsku

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Flaki po warszawsku przygotowuje się na flakach wołowych i wywarze z kości, a także doprawia się je majerankiem.
Flaki po warszawsku przygotowuje się na flakach wołowych i wywarze z kości, a także doprawia się je majerankiem. 123rf.com/udra
Flaki wołowe to tradycyjne danie, które w wielu domach podawane jest na sylwestra lub na obiad w Nowy Rok. To rozgrzewająca zupa gotowana na kościach wołowych z warzywami korzeniowymi. Zobacz przepis na tradycyjne flaki wołowe.

W skrócie

W okresie międzywojennym przygotowywano je ze smalcu lub łoju wołowego, jajek i tartej bułki. W renomowanych restauracjach posypywano je nawet parmezanem. Podpowiadamy, jak zrobić sycące flaki wołowe.

Flaki wołowe – przepis na rozgrzewający obiad

Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: około 4 godzin.

Składniki:

  • 1 kg umytych flaków wołowych,
  • 500 g kości wołowych,
  • 1 marchewka,
  • 1/2 selera korzeniowego,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 2 cebule,
  • 20 g masła lub smalcu,
  • 10 g mąki pszennej,
  • 5 g soli,
  • 5 g czarnego świeżo zmielonego pieprzu,
  • 5 g mielonego imbiru,
  • 5 g mielonej słodkiej papryki,
  • 3 g świeżo startej gałki muszkatołowej,
  • 5 g suszonego majeranku,
  • 5 g lubczyku.

Jak zrobić flaki wołowe?

Przygotowanie:

  1. Umyte i oskrobane flaki wołowe należy wymoczyć w zimnej wodzie.
  2. Następnie trzeba je zagotować i wyjąć z wrzątku.
  3. Kolejnym krokiem jest zalanie ich zimną wodą i odstawienie na 1,5 godziny.
  4. Podgotowane flaki trzeba dokładnie oczyścić.
  5. Następnie trzeba je pokroić i gotować w wodzie pod przykryciem do miękkości.
  6. W drugim garnku o grubym dnie trzeba ugotować wywar z kości wołowych.
  7. Warzywa trzeba umyć, oskrobać, oczyścić i poddusić na patelni z rozgrzanym tłuszczem (maśle lub smalcu).
  8. Flaki wołowe należy odcedzić (jeśli są to duże kawałki, można je jeszcze raz pokroić).
  9. Należy dodać je do przecedzonego wywaru z kości wołowych razem z przesmażonymi warzywami. Całość należy gotować około 15 minut.
  10. Kolejnym krokiem jest zrobienie zasmażki z 10 g masła lub smalcu z mąką pszenną i 100 ml wywaru z kości.
  11. Zagotowaną zasmażkę należy rozprowadzić we flakach.
  12. Na koniec flaki wołowe należy przyprawić solą, pieprzem, mielonym imbirem, mieloną słodką papryką, gałką muszkatołową i majerankiem.
  13. Gotowe flaki wołowe można podawać z kromką świeżego chleba żytniego.

Flaki po warszawsku, a po zamojsku

Flaki wołowe po warszawsku i po zamojsku różnią się pod względem sposobu przygotowania. Flaki po warszawsku gotuje się na wywarze z kości wołowych i podaje z pulpetami. Natomiast do flaków po zamojsku najczęściej dodaje się przecier pomidorowy. Flaki po zamojsku mogą też być przygotowane z flaków wieprzowych.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Maszynki do mielenia w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pożywne flaki wołowe. Przepis na sycące flaki na imprezę. Tak robi się tradycyjne flaki po warszawsku - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl