Pożywne masło migdałowe. Prosty przepis na pastę z migdałów. Sycący przysmak na śniadanie i podwieczorek

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe masło orzechowe przygotowywane jest z uprażonych migdałów. Świetnie sprawdzi się do kanapki z dżemem zamiast masła orzechowego.
Domowe masło orzechowe przygotowywane jest z uprażonych migdałów. Świetnie sprawdzi się do kanapki z dżemem zamiast masła orzechowego. Getty Images/vlbentleyh
Domowe masło migdałowe to prosta i szybka pasta do zrobienia w kilka chwil. Naturalne masło z migdałów to kaloryczne smarowidło przydatne do przygotowania kanapek, ciastek lub nadzienia do domowych wypieków. Zobacz, jak zrobić domowe masło migdałowe.

W skrócie

Do zrobienia domowego masła migdałowego potrzeba jedynie migdałów i szczypty soli. Alternatywą dla masła migdałowego jest masło z orzeszków ziemnych. Warto pamiętać, że jego przygotowanie jest tańsze niż masła migdałowego.

Masło migdałowe – przepis na domową pastę z orzechów

Liczba porcji: 2-3 słoiki o pojemności 230 ml.
Czas przygotowania: 30 minut.

Składniki:

  • 500 g migdałów,
  • 700 ml wody,
  • 3 g soli,
  • 3 g mielonego cynamonu.

Jak zrobić masło migdałowe?

  1. Migdały należy wsypać do garnka lub miski i zalać gorącą wodą. Należy odstawić je na 10 minut.
  2. Po tym czasie skórka migdałów powinna odchodzić bez problemu.
  3. Następnie obrane migdały trzeba dokładnie wysuszyć ręcznikiem papierowym lub ściereczką kuchenną.
  4. Migdały trzeba rozłożyć na papierze do pieczenia i piec przez 10 minut w 160° Celsjusza. Powinny się lekko zarumienić i słodko pachnieć.
  5. Uprażone migdały trzeba przez chwilę ostudzić i przesypać do robota kuchennego z ostrzami w kształcie litery S.
  6. Zaczynając od średniej mocy urządzenia, należy miksować migdały, aż się rozkruszą. Następnie trzeba doprawić je solą i cynamonem. Migdały należy miksować na coraz większych obrotach, aż powstanie płynna masa.
  7. Gotowe masło migdałowe należy przelać do słoików. Można je przechowywać w lodówce do około miesiąca.

Jakie przyprawy dodać do migdałów?

Poza cynamonem do masła migdałowego pasują ziarenka wydobyte z laski wanilii, imbir mielony, kardamon lub anyż. Do masła z migdałów można też dodawać kawałki czekolady, kakao lub wiórków kokosowych. Amatorzy bakalii nie będą zawiedzeni z połączenia masła migdałowego z suszonymi wiśniami.

Do czego dodawać masło migdałowe?

Niezawodnym zestawieniem składników jest masło migdałowe podawane z plastrami banana do naleśników. Łyżką masła migdałowego można też wzbogacić poranną owsiankę, ugotowaną kaszę jaglaną lub dodawać jako składnik domowych wypieków.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pożywne masło migdałowe. Prosty przepis na pastę z migdałów. Sycący przysmak na śniadanie i podwieczorek - Strona Kuchni

Wróć na i.pl Portal i.pl