Sos żurawinowy do mięsa. Przepis na esencjonalny dodatek do pieczonego indyka. Mięso będzie smakować jeszcze lepiej

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy sos żurawinowy można przygotować ze świeżych lub suszonych owoców. Ekspresowy sos z żurawiny można też zrobić z własnoręcznie zrobionej konfitury.
Domowy sos żurawinowy można przygotować ze świeżych lub suszonych owoców. Ekspresowy sos z żurawiny można też zrobić z własnoręcznie zrobionej konfitury. 123rf.com/dolphytv
Sos żurawinowy to klasyczny dodatek podawany w Stanach Zjednoczonych Ameryki na Święto Dziękczynienia do pieczonego indyka. W Polsce z powodzeniem można używać go do pieczonej gęsi lub kaczki. Zobacz przepis na prosty sos żurawinowy do obiadu.

W skrócie

Domowy sos z żurawiny można przygotować ze świeżych lub suszonych owoców. W starych przepisach z XIX wieku do sosu żurawinowego dodawano łyżkę musztardy, aby zaostrzyć jej smak. Współcześnie nie jest to koniecznie, ale można eksperymentować z dodatkiem korzennych przypraw. Zobacz przepis na domowy sos ze świeżej żurawiny.

Sos żurawinowy – przepis na dodatek do pieczonego mięsa

Liczba porcji: 300 ml.
Czas przygotowania: 20 minut.

Składniki:

  • 300 g świeżych owoców żurawiny,
  • 150 g cukru kryształu,
  • 200 ml soku pomarańczowego lub wody.

Opcjonalnie:

  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej.

Jak zrobić sos żurawinowy?

Przygotowanie:

  1. Do garnka o grubym dnie należy wlać sok pomarańczowy i dodać do niego cukier. Składniki należy podgrzewać na wolnym ogniu, aż do rozpuszczenia cukru.
  2. Następnie dodaj świeżą żurawinę i gotuj przez około 10 minut, aż zaczną strzelać. Opcjonalnie dopraw cynamonem i gałką muszkatołową.
  3. Gdy żurawina się rozpadnie, należy odstawić ją do wystudzenia. Sos żurawinowy gęstnieje podczas schładzania.
  4. Sos żurawinowy jest gotowy do podania.

Przyprawy do sosu

W Stanach Zjednoczonych do sosu żurawinowego dodaje się otartą skórkę z pomarańczy. W Polsce żurawinę łączy się np.: z czerwonymi porzeczkami, suszonymi wiśniami lub rodzynkami. Zamiast cukru białego kryształu można też wykorzystać cukier trzcinowy, który będzie dodawał karmelowego posmaku.

Sos żurawinowy z konfitury

Domowa konfitura zazwyczaj przygotowywana jest z dwóch składników: świeżych owoców i cukru. Jesienią i zimą wystarczy zawartość słoiczka około 200 ml umieścić w garnku i rozrzedzić wodą, sokiem pomarańczowym albo sokiem jabłkowym. Taki sos należy podgrzewać, cały czas mieszając, aż uzyska się jednolitą konsystencję.

Do czego używać sos żurawinowy?

Domowy sos z żurawiny można używać nie tylko do pieczonego mięsa. Taki dodatek świetnie pasuje do serów dojrzewających i serów pleśniowych. W Polsce sos żurawinowy często serwowany jest do grillowanego oscypka albo sera camembert.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

miejsce #1

Lamart

Lamart Bamboo LT7024

162,00 zł79,03 zł-51%
miejsce #3

Zassenhaus

Zassenhaus Eco Energy czarna

253,91 zł211,12 zł-17%
miejsce #4

Soehnle

Soehnle Page Compact 300 (61501)

80,00 zł67,81 zł-15%
miejsce #6

Beurer

Beurer KS 36

129,90 zł
miejsce #7

Sencor

Sencor SKS 4004VT

54,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Sos żurawinowy do mięsa. Przepis na esencjonalny dodatek do pieczonego indyka. Mięso będzie smakować jeszcze lepiej - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl