Sposób na gnocchi z ziemniaków. Tradycyjny przepis na włoskie danie. Te składniki możesz mieć w kuchni

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Gnocchi z ziemniaków to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć jak je zrobić krok po kroku.
Gnocchi z ziemniaków to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć jak je zrobić krok po kroku. materiały prasowe Wydawnictwo Znak
Na całym świecie ziemniaki są podstawowym warzywem wykorzystywanym w kuchni. Poza smażeniem i pieczeniem najczęściej są gotowane. Włosi robią z ziemniaków gnocchi di patate i podają je z sosem. Zobacz, jak zrobić domowe gnocchi. Przepis pochodzi z książki „Italia na talerzu” Francois-Regis Gaudry Wydawnictwa Znak.

W skrócie

Gnocchi – wymowa włoskiego słowa

Gnocchi często stanowią problem w wymowie dla nie-Włochów. Warto pamiętać, że litera „g” na początku słowa jest niema. Cały wyraz powinien brzmieć jako „nioki”, wymówione z lekkością i włoskim akcentem na literze „k”. Włosi podkreślają, że wymowa zamerykanizowana jako „noczi” jest dla niemal obraźliwa.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć przepis krok po kroku

Gnocchi – włoskie przysłowia

W książce „Italia na talerzu” Francois-Regis Gaudry wraz z przyjaciółmi zebrał ciekawostki związane z kuchnią włoską. Z publikacji dowiadujemy się, że gnocchi ma szczególne miejsce we włoskiej kulturze i w języku. Pojawia się nawet w kilku przysłowiach.

  • Ridi, ridi, che la mamma ha fatto gli gnocchi!, czyli „Śmiej się, śmiej, mama zrobiła gnocchi!” – wyrażenie używane, gdy dziecko bez powodu wybuchnie śmiechem, jakoby gnocchi było źródłem szczęścia.
  • Giovedì gnocchi!, czyli „W czwartek gnocchi!” – piątek był dniem postnym według kalendarza religijnego. W czwartek trzeba było najeść się do syta np.: zajadając porcję gnocchi.

Rigagnocchi – jak formować?

We włoskich domach tradycyjnie do robienia gnocchi wykorzystuje się wyżłobioną drewnianą deskę, która służy do nadawania kształtu. Dosłownie rigagnocchi oznacza kreska-gnocchi. Dzięki żłobieniom w cieście gnocchi wchłaniają więcej sosu.

Z czym podawać gnocchi?

Włoskie gnocchi są najczęściej przyrządzane z sosem mięsnym lub z dodatkiem warzyw. Kuchnia włoska proponuje tradycyjne dodatki do gnocchi, ale można je też przyrządzić według własnego upodobania. Wśród proponowanych przez autorów książki „Italia na talerzu” są:

  • Burro e salva, czyli roztopione masło połączone z liśćmi szałwii i startym parmezanem
  • Al pomodoro, czyli gnocchi w sosie pomidorowym
  • Gnocchi alla sorrentina, czyli sos pomidorowy z dodatkiem czosnku, mozzarelli i startego parmezanu. Na koniec gnocchi zapiekane jest w piekarniku.
  • Ragù di carne, czyli sos mięsny wymieszany z sosem pomidorowym
  • Gnocchi z pesto

Gnocchi di patate – przepis na włoskie danie

Dla 4–6 osób
Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków (roseval, bintje; aster, bzura… - odmiany, które nadają się do polskich kopytek będą też dobre do gnocchi),
  • 1 jajko,
  • około 250 g mąki + odrobina do oprószenia stolnicy,
  • sól.

Zobacz także: Przepis na lasagne ze szpinakiem

Jak zrobić gnocchi?

  1. Ugotuj ziemniaki w mundurkach w wodzie (wrzuć do zimnej osolonej wody) lub na parze – wchłoną wtedy mniej płynu. Obierz ziemniaki i jeszcze ciepłe rozgnieć na stolnicy lekko oprószonej mąką. Pozostaw do ostygnięcia. Wysyp mąkę dookoła.
  2. Za pomocą widelca uformuj zagłębienie, wbij jajko i wymieszaj.
  3. Łącz stopniowo z mąką. Im bardziej mączyste ziemniaki, tym mniej potrzeba będzie mąki. Posól i delikatnie wyrób ciasto dłońmi, aż będzie jednolite.
  4. Uformuj kulę.
  5. Odkrawaj kawałki ciasta i formuj wałeczki o średnicy 2 cm. Krój na segmenty o długości 1 cm.
  6. Roluj gnocchi na rigagnocchi lub na zębach widelca.
  7. Wrzuć gnocchi do garnka z gotującą się osoloną wodą.
  8. Kiedy wypłyną na powierzchnię, odsącz łyżką cedzakową i natychmiast podawaj z kawałeczkiem masła lub wybranym sosem.

Mamy nadzieję, że ten przepis na gnocchi zachęci was do zgłębiania tajników oryginalnej kuchni włoskiej.

Przepis z książki „Italia na talerzu” Francois-Regis Gaudry udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Znak.

Zobacz przepis na gnocchi krok po kroku:

Gnocchi z ziemniaków to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć jak je zrobić krok po kroku.

Sposób na gnocchi z ziemniaków. Tradycyjny przepis na włoski...

Dodaj firmę
Logo firmy Polska Organizacja Turystyczna
Warszawa, Chałubińskiego 8
Autopromocja

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

kup najtaniej

Kilner

Kilner Kil Przyprawnik (25404)

30,81 zł

kup najtaniej

Joseph Joseph

Joseph Joseph Wałek Do Ciasta Grip Pin (40108)

125,13 zł

kup najtaniej

Pyramis

Pyramis Deska Drewniana 071002901

65,00 zł

kup najtaniej

Oxo

OXO Good Grips 20081

36,89 zł

kup najtaniej

Alessi

Alessi Maselniczka Mattina Czerwona

214,97 zł

kup najtaniej

Excellent Houseware

Zestaw do sushi 2 osoby miseczki pałeczki komplet

40,99 zł

kup najtaniej

Rotho

Rotho Pojemnik 3.2 L Loft 1160800096

32,33 zł

kup najtaniej

Tadar

Tadar Maselniczka szklana Karo

15,98 zł

kup najtaniej

Zassenhaus

Zassenhaus Speed minutnik ZS-072341

73,50 zł

kup najtaniej

WMF

Wmf Durszlak Gourmet 24 Cm (646176040)

199,99 zł

kup najtaniej

Gefu

Gefu krajacz do frytek 13750

271,27 zł

kup najtaniej

Oxo

OXO Wirówka do sałaty Mini 472

149,77 zł
Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Sposób na gnocchi z ziemniaków. Tradycyjny przepis na włoskie danie. Te składniki możesz mieć w kuchni - Strona Kuchni

Komentarze

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze!
Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl