W skrócie
W upalnie dni może nie chcesz gotować i wolisz zjeść szybkie i orzeźwiające danie. Jednym z nich jest przystawka z mrożonego pomidora i burraty. W serwisie społecznościowym TikTok pod hasłem shaved tomato można znaleźć liczne wideo pokazujące ekspresową przystawkę. Niektóre z nich, takie jak profil użytkownika eitan, mają nawet 13 milionów wyświetleń. Co więcej, część komentujących nowy trend zauważa, że mrożenie pomidorów zabija ich smak i aromat. A samo mrożenie pomidora jest pomyłką, gdy w lecie dostępne są dojrzałe i soczyste świeże pomidory. Postanowiłam się przekonać, czy w tej odsłonie jedzenie pomidora ma sens.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania mrożonego pomidora z burratą
Mrożony pomidor z burratą – prosty przepis na lato
Liczba porcji: dla 1 osoby.
Czas przygotowania: 10 minut + wcześniejsze mrożenie pomidora przez całą noc.
Stopień trudności: bardzo łatwy.
Składniki:
- 1 mały pomidor,
- 1 burrata,
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
- 1 łyżka octu lub kremu balsamicznego,
- 1 łyżka posiekanej bazylii,
- kilka listków do dekoracji.
- opcjonalnie: kromka chleba na zakwasie.
Jak zrobić mrożonego pomidora z burratą?
Sposób przygotowania:
- Burratę wyjmij na talerz i ogrzej przez 5 minut do temperatury pokojowej.
- Ogrzaną burratę przekrój przez środek i delikatnie rozłóż na boki.
- Następnie wyjmij pomidora z zamrażarki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach bezpośrednio na burratę.
- Startego pomidora z burratą polej oliwą, octem balsamicznym i posyp posiekaną bazylią.
- Wierzch udekoruj całymi listkami bazylii.
- Jeśli korzystasz z chleba, podpiecz go na suchej patelni, aby nabrał chrupkości.
- Mrożonego pomidora z burratą jedz od razu po przygotowaniu.
Czy warto mrozić pomidora? Ta przystawka świetnie smakuje z kremową burratą. Pomidor traci aromat, ale zyskuje ciekawą strukturę i smakuje jak wytrawne lody. Rzeczywiście pomidor po mrożeniu traci słodko-kwaśny smak, ale zyskuje orzeźwiającą teksturę sorbetu. Zachęcam, aby wypróbować mrożonego pomidora z burratą w upalne dni, ale nie rezygnować z sałatek z soczystymi pomidorami. Świeże pomidory to źródło witamin, a także okazja do nawodnienia w naturalny sposób.
#Shavedfruits zdobywa TikToka
Dodam, że wśród owoców mrożonych i ścieranych według letniego trendu są również arbuzy podawane z sokiem z limonki, miodem, szczyptą soli i bazylią lub mrożone brzoskwinie podawane do lodów, lub owsianki. Zmrożone brzoskwinie serwuje się też z ubitą śmietaną i pokruszonymi pistacjami. Ostatnim owocem zjadanym prosto z zamrażarki są winogrona. Modny deser doprawia się szczyptą chili, wędzoną papryką i sokiem z limonki.
Niech ten wakacyjny trend popularny wśród użytkowników TikToka zaispiruje cię do kulinarnych poszukiwań i eksperymentów.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?