Tort Sachera z konfiturą morelową. Przepis na tradycyjne ciasto czekoladowe z Austrii. Przez lata trwał spór o jego recepturę

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjny tort Sachera przekładany jest konfiturą morelową.
Tradycyjny tort Sachera przekładany jest konfiturą morelową. 123rf.com/milla74
Tort Sachera to obowiązkowy wypiek, który można zjeść w austriackich kawiarniach. Przez dekadę w Wiedniu trwał spór, która kawiarnia ma prawo określać tort jako oryginalny. Ciasto czekoladowe przekładane konfiturą morelową i zwieńczone polewą czekoladową to idealny przysmak do filiżanki kawy. Zobacz przepis na domowy tort Sachera.

W skrócie

Walka o prawo do używania nazwy „oryginalny” w kontekście austriackiego wypieku toczyła się w Wiedniu między kawiarnią Sacher i Demel w XIX wieku. Ostatecznie spór wygrała kawiarnia Sacher, a inne kawiarnie w Austrii i tak wypiekają bardzo podobny torcik. Ciekawostką jest, że ówczesne wiedeńskie kawiarnie można było określić klubami dla mężczyzn. Panowie spotykali się w nich na rozmowy, popijając filiżankę kawy lub paląc fajki. Czekoladowy tort Sachera z konfiturą morelową idealnie współgrał z wytrawnym smakiem kawy i zapachem tytoniu. Podpowiadamy, jak zrobić domowy tort Sachera z polewą czekoladową.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć kluczowe składniki tortu Sachera i sposób podania

Tort Sachera – przepis z konfiturą morelową

Liczba porcji: dla 12 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 300 g gorzkiej czekolady o minimalnej zawartości kakao 60%,
  • 150 g masła,
  • 8 żółtek,
  • 10 białek,
  • 3 g soli,
  • 120 g cukru z wanilią,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 80 g konfitury morelowej,
  • na wierzch: polewa czekoladowa.

Jak zrobić tort Sachera?

Przygotowanie:

  1. Gorzką czekoladę należy połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
  2. Następnie w garnku o grubym dnie należy roztopić masło i zostawić do wystudzenia.
  3. Żółtka o temperaturze pokojowej należy zmiksować, a następnie dodać do nich wystudzone masło i roztopioną gorzką czekoladę.
  4. Białka jajek należy następnie ubić z solą do uzyskania sztywnej piany. Powoli należy wsypywać do nich cukier waniliowy.
  5. Następnie do masy czekoladowej z żółtkami należy powoli wmieszać ubite połowę ubitej piany.
  6. Do masy czekoladowej należy wmieszać przesianą mąkę pszenną, a następnie resztę białek.
  7. Gotową napowietrzoną masę należy przełożyć do dwóch tortownic obsypanych bułką tartą, mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Należy wykorzystać formę o średnicy 24 cm.
  8. Blaty tortu Sachera należy piec w 180° Celsjusza przez 30-45 minut (najlepiej sprawdzić po tym czasie konsystencję przy pomocy wykałaczki).
  9. Upieczony tort Sachera należy wyjąć i przestudzić. Jeden spód należy położyć na szerokim talerzu lub paterze posmarować wierzch konfiturą morelową, następnie położyć drugi blat i posmarować ponownie całość (wierzch i boki) warstwą konfitury.
  10. Na koniec należy oblać tort Sachera polewą na bazie czekolady i śmietanki kremówki. W wiedeńskich kawiarniach tort Sachera często podawany jest z porcją bitej śmietany.

Twórca tortu Sachera

Tort Sachera przygotowany został po raz pierwszy Franza Sachera dla austriackiego księcia Klemensa Wenzla von Metternicha w 1832 roku. Według miejskiej legendy w restauracji, w której pracował 16-letni czeladnik Franz Sacher, zachorował szef kuchni i Franz Sacher i w jego zastępstwie uczeń sztuki kulinarnej musiał wymyślić deser, który zachwyci monarchę. Od tego czasu tortem Sachera można zajadać w wielu kawiarniach, choć nie można używać słowa oryginalny.

Tradycyjny tort Sachera przekładany jest konfiturą morelową.

Tort Sachera z konfiturą morelową. Przepis na tradycyjne cia...

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

kup najtaniej

Joseph

Joseph Joseph Switch

265,08 zł

kup najtaniej

Kinghoff

KINGHOFF KH-6072

49,00 zł

kup najtaniej

Hario

Hario Drip Scale VST2000B

187,90 zł

kup najtaniej

Beurer

Beurer KS 22

78,99 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Tort Sachera z konfiturą morelową. Przepis na tradycyjne ciasto czekoladowe z Austrii. Przez lata trwał spór o jego recepturę - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl