Sposób żywienia może mieć znaczący wpływ na rozwój wielu chorób. Powszechnie wiadomo, że żywność wysoko przetworzona, zawierająca konserwanty oraz niezdrowe tłuszcze trans może spowodować rozwój nowotworów. O ile żywność sama w sobie nie powinna nam zaszkodzić, o tyle substancje używane do jej produkcji, sposób jej przechowywania, przygotowania lub stopień przetworzenia - już tak.
Zdaniem naukowców stosowanie prawidłowej diety, utrzymywanie należnej masy ciała przez całe życie i regularna aktywność fizyczna może uchronić przed wieloma nowotworami, m.in.: aż o 69% zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka przełyku, o 63% raka jamy ustnej, gardła i krtani, o 59% raka macicy, o 50% raka jelita grubego, o 47% raka żołądka, o 38% raka piersi.
Unikaj takiego jedzenia! Oto najbardziej rakotwórcze produkty. Zobacz w galerii:
Najczęstsze objawy nowotworu:
- zmiany skórne (warga, skóra, narządy płciowe), takie jak np. guzki, znamiona, krwawienia z brodawek
- powiększone węzły chłonne
- zaburzenia układu pokarmowego
- osłabienie, problemy ze snem
- plucie krwią, obfity kaszel
- krwawy mocz
- napady padaczkowe, poranne wymioty
Zobacz także: Takie są zalety picia wody z kranu. Picie kranówki może nieść ze sobą wiele korzyści
Biopsja piersi może uratować życie kobiety. Zobacz wideo:
Jesteś świadkiem ciekawego wydarzenia? Skontaktuj się z nami! Wyślij informację, zdjęcia lub film na adres: [email protected]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?