Wątróbka z cebulą na obiad. Przepis na soczyste danie. Sekret smaku tkwi w dodaniu popularnego owocu

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjnie na obiad podaje się wątróbkę drobiową lub cielęcą. Są one delikatniejsze w smaku niż ta wieprzowa.
Tradycyjnie na obiad podaje się wątróbkę drobiową lub cielęcą. Są one delikatniejsze w smaku niż ta wieprzowa. 123rf.com/splinex/zdjęcie ilustracyjne
Podroby są dla wielu osób kontrowersyjnym przysmakiem. Wątróbka drobiową nie była kulinarnym faworytem w czasach dzieciństwa. Do wątróbki na obiad warto dodać pokrojone w paski słodko-kwaśne jabłka, aby nadały potrawie owocowego smaku. Zobacz przepis na wątróbkę z cebulą.

W skrócie

Wątróbka z cebulą to danie, które lubią szczególnie dorośli. Wiele osób pamięta ją z czasów PRL-u, gdy była podawana w pracowniczych stołówkach jako jedna z tańszych propozycji obiadowych. Współcześnie wątróbka smażona jest z dodatkiem jabłka, gruszki lub czerwonych porzeczek bądź podawana z sosem żurawinowym albo konfiturą z czerwonej cebuli.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć dodatki do wątróbki

Wątróbka z cebulą – przepis na domowy obiad

Czas przygotowania: 20 minut,
liczba porcji: dla 2 osób,
stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej,
  • 1 duże jabłko,
  • 1 cebula,
  • 20 ml oleju rzepakowego,
  • 10 g mąki pszennej,
  • 5 g suszonego majeranku,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Jak zrobić wątróbkę z cebulą?

Przygotowanie:

  1. Cebulę należy umyć, obrać i pokroić na plasterki.
  2. Następnie umieścić cebulę na patelni z 10 ml rozgrzanego oleju i zeszklić przez parę minut.
  3. Po tym czasie należy zdjąć ją z patelni.
  4. W czasie smażenia cebuli trzeba obrać jabłko i pokroić w plastry. Następnie dodać na patelnię, na której wcześniej smażyła się cebula.
  5. Gdy jabłka się smażą, w tym czasie trzeba oczyścić i osuszyć wątróbkę. Następnie można ją pokroić w mniejsze kawałki i obtoczyć w mące pszennej.
  6. Następnie zdjąć jabłka z patelni, dolać do niej drugą część oleju i smażyć wątróbkę na wolnym ogniu na złoto-brązowy kolor.
  7. Po kilku minutach smażenia należy dodać jabłka z cebulą, suszony majeranek, pieprz i sól.

Sposób podania

Gotową wątróbkę z jabłkiem i cebulą można podawać z pieczonymi ziemniakami, purée ziemniaczanym, ugotowaną kaszą gryczaną, kaszą jaglaną albo kaszą pęczak. Wątróbka drobiowa może być też zastąpiona wątróbką cielęcą, która ma równie delikatną strukturę i miękką konsystencję. Takie podroby to świetny dodatek do kanapki ze świeżej kromki chleba.

Zioła do wątróbki

Wątróbka to popularny produkt w kuchni francuskiej. Właśnie tam wypracowano znakomite połączenia produktów, które pasują do podrobów. Wśród ziół śmiało można wybierać tymianek, rozmaryn i estragon. Ponadto wątróbka może być podawana z wiśniami albo podlewana koniakiem. Poza białą cebulą do podrobów pasują jej odmiany takie, jak szalotka i cebula czerwona.

Tradycyjnie na obiad podaje się wątróbkę drobiową lub cielęcą. Są one delikatniejsze w smaku niż ta wieprzowa.

Wątróbka z cebulą na obiad. Przepis na soczyste danie. Sekre...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Marka tefal w najlepszych cenach

kup najtaniej

Tefal

Multicooker Tefal CY505E10

399,00 zł

kup najtaniej

Tefal

Tefal Clean & Steam VP7777

799,00 zł

kup najtaniej

Tefal

Tefal Ultimate 26Cm G2680572

134,00 zł

kup najtaniej

Tefal

Tefal Simply Clean 20 cm B5670253

59,99 zł

kup najtaniej

Tefal

Tefal UC 600 GC3060

379,99 zł

kup najtaniej

Tefal

Tefal Easy Fry&Grill XXL EY801D15

730,00 zł

kup najtaniej

Tefal

Tefal Duetto+ G7197955 22cm

179,00 zł

kup najtaniej

Tefal

TEFAL HB656838 QuickChef 3w1

259,00 zł

kup najtaniej

Tefal

Tefal Express Essential SV6115E0

378,00 zł

kup najtaniej

Tefal

TEFAL Wysoki Masterseal 1.6L K3021912

29,99 zł

kup najtaniej

Tefal

Tefal Łyżka Do Lodów Ingenio K2072214

69,90 zł

kup najtaniej

Tefal

Tefal Ingenio Unlimited 26cm L8584074

148,99 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wątróbka z cebulą na obiad. Przepis na soczyste danie. Sekret smaku tkwi w dodaniu popularnego owocu - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl