Pomoże schudnąć i zadba o serce. Pij codziennie, a efekty będą spektakularne. Wypróbuj prosty przepis z kilku składników
Sprawdź, jakie zalety ma regularne spożywanie tego napoju. Na kolejnych slajdach poznasz korzyści!
Wspomaga odchudzanie
Dzięki zawartości pektyn ocet jabłkowy zwiększa uczucie sytości, co wpływa na zmniejszenie ilości spożywanych posiłków w ciągu dnia, a szczególnie zapobiega napadom głodu i podjadaniu pomiędzy posiłkami. Japońskie badanie na otyłych osobach udowodniło, że osoby spożywające dwie łyżki rozcieńczonego octu jabłkowego dziennie w ciągu trzech miesięcy schudły prawie dwa razy więcej niż osoby, które go nie spożywały.
Należy jednak pamiętać, że samo picie, nawet regularne, wody z octem jabłkowym nie wystarczy, aby skutecznie schudnąć. Najlepsze efekty da połączenie tego nawyku z trwałą zmianą diety oraz wprowadzeniem regularnej aktywności fizycznej.
Obniża poziom cukru we krwi
Badania naukowe potwierdzają, że ocet jabłkowy rozcieńczony w wodzie i wypity tuż przed posiłkiem o wysokiej zawartości węglowodanów spowalnia tempo opróżniania żołądka i zapobiega dużym skokom cukru we krwi. Poprawia również wrażliwość komórek na insulinę, dzięki czemu zmniejsza poziom glukozy we krwi. Z tego względu mogą go stosować osoby zmagające się z insulinoopornością, aby w naturalny sposób kontrolować poziom cukru we krwi oraz zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu 2.
Nie jest on jednak polecany u osób już chorujących na cukrzycę, ponieważ może on wchodzić w reakcję z lekami przeciwcukrzycowymi. Jeśli chcemy go włączyć do leczenia cukrzycy musimy koniecznie skonsultować to z lekarzem prowadzącym, który ustali czy jest to możliwe oraz jaka dawka octu będzie odpowiednia.
Obniża poziom cholesterolu
Badania na zwierzętach wykazują, że ocet jabłkowy może obniżać poziom cholesterolu poprzez utlenianie cholesterolu LDL oraz poziom trójglicerydów, a także reguluje ciśnienie krwi. Zbyt wysoki poziom tych wskaźników może prowadzić do rozwoju chorób układu krążenia, serca i nerek. Spożywanie wody z octem jabłkowym może więc zmniejszać ryzyko rozwoju miażdżycy, a także zapobiegać wystąpieniu udaru czy zawału.