Wyborne drożdżowe bułeczki z dżemem na śniadanie lub deser. Słodkie i pulchne. Wypróbuj przepis na domowe drożdżówki do kawy

Katarzyna Puczyńska
Drożdżowe bułeczki z dżemem to wyśmienity pomysł na pyszne śniadanie. Z naszym przepisem wcale nie są trudne do zrobienia. Wychodzą za to idealnie puszyste, delikatne i słodkie. Możesz je także podać na deser, o ile jeszcze zostaną. Podpowiadam, jak je przygotować. Zobacz dokładne wskazówki krok po kroku, jak zrobić drożdżowe bułeczki z dżemem.

W skrócie:

Słodkie bułeczki — najlepszy przepis

Mam dla ciebie sprawdzony i niezawodny przepis na drożdżowe bułeczki z dżemem. Możesz przygotować je na słodkie śniadanie lub deser. Takie domowe drożdżowe ciasto, pachnące masłem i wanilią, to prawdziwy rarytas. Do przepisu użyłam gładkiego dżemu różanego. Dobrym pomysłem jest także polukrowanie bułeczek. Dzięki temu będą pięknie wyglądać, dłużej zachowają świeżość i zyskają lekko cytrusowy posmak. Możesz także użyć domowej marmolady owocowej.

Przepis na drożdżowe bułeczki z dżemem

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny.
Porcja na: ok. 18 bułeczek.
Poziom trudności: średni.

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 200 ml mleka,
  • 100 g masła,
  • 70 g cukru,
  • 2 jajka,
  • cukier waniliowy (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • szczypta soli,
  • dżem lub marmolada,
  • opcjonalnie lukier cytrynowy.

Zaczyn drożdżowy:

  • 35 g drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 100 ml mleka,
  • 1 łyżka mąki pszennej.

Jak zrobić drożdżowe bułeczki z dżemem?

  1. Najpierw przygotuj zaczyn drożdżowy: w miseczce wymieszaj drożdże z cukrem, mlekiem i mąką, odstaw na 10 minut.
  2. Rozpuść masło.
  3. Podgrzej mleko.
  4. Do dużej miski przesiej mąkę.
  5. Dodaj jajka, cukier, szczyptę soli, wanilię oraz zaczyn drożdżowy.
  6. Wlej mleko i zacznij wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączą, wlej rozpuszczone masło i dalej wyrabiaj ciasto, aż zacznie odchodzić od brzegów miski.
  7. Przykryj miskę z ciastem folią spożywczą lub ściereczka i odstaw na ok. 30 minut.
  8. Rozwałkuj ciasto na duży prostokąt i posmaruj go dżemem np.: truskawkowym.
  9. Zwiń w ciasną roladę.
  10. Podziel roladę na kawałki szerokości ok. 4 cm.
  11. Pośrodku każdego kawałka połóż drewniany patyczek np. do szaszłyków i dociśnij. To pomoże przygotować ciekawy kształt bułeczek.
  12. Połóż bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  13. Piecz ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  14. Gotowe i wystudzone bułeczki możesz dodatkowo polukrować.

Wyborne drożdżowe bułeczki z dżemem na śniadanie lub deser. ...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl