Niezawodny zakwas buraczany na barszcz czerwony. Wypróbowany przepis na święta. Jeden składnik wzmocni smak

Anna Daniluk
Anna Daniluk
W trakcie fermentacji na powierzchni zakwasu będzie pojawiać się piana.
W trakcie fermentacji na powierzchni zakwasu będzie pojawiać się piana. Anna Daniluk
Zakwas z buraków przygotowywany jest najczęściej w listopadzie i w grudniu. Domowy zakwas buraczany można zrobić minimum 3 dni przed gotowaniem barszczu czerwonego. Nie tylko przed Bożym Narodzeniem. Podpowiadamy, jak zrobić zakwas z buraczków.

W skrócie

Zakwas z buraków można zrobić dużo wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce w lodówce nawet przez 3 miesiące. Zakwas buraczany zyska wyjątkowego smaku i aromatu, jeśli do kamionkowego naczynia lub słoja dodamy obierki z jabłek. Zobacz sprawdzony przepis na zakwas z buraków.

Zakwas z buraków – tradycyjny przepis

Liczba porcji: 4 butelki po 500 ml.
Czas przygotowania: 20 minut + 3-10 dni fermentacji.

Składniki:

  • 1 kg buraków,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 15 ziaren ziela angielskiego,
  • 6 liści laurowych,
  • 6 ziaren czarnego pieprzu,
  • 3 goździki,
  • 1,5-2 l przegotowanej i ostudzonej wody,
  • obierki z 3 jabłek,
  • 1 łyżka soli na każdy 1 l wody,
  • kromka razowego chleba na zakwasie.

Jak zrobić zakwas z buraczków?

Przygotowanie:

  1. Buraki należy obrać i pokroić w plastry.
  2. Wszystkie składniki należy włożyć do dużego czystego słoika, dzbanka lub naczynia z kamionki.
  3. Składniki trzeba zalać przestudzoną wodą i na wierzchu położyć kromkę chleba.
  4. Zakwas na barszcz będzie gotowy po minimum trzech dniach. W tym czasie należy obserwować fermentujący zakwas, aby nie pojawiła się na nim pleśń. Czas fermentacji uzależniony jest od temperatury panującej w pomieszczeniu.
  5. Na koniec należy zebrać pianę pojawiającą się na wierzchu zakwasu w procesie fermentacji. Powstały zakwas należy przelać przez sitko i napełnić nim butelki lub słoiki.
  6. Zakwas buraczany należy wstawić do lodówki i wykorzystać w dniu przygotowywania barszczu wigilijnego.

Kiedy zakwas buraczany jest zepsuty?

Zakwas z buraków nastawiony w zbyt wilgotnym pomieszczeniu może szybko pleśnieć. Aby zmniejszyć ryzyko pleśni, warto zrezygnować z dodania kromki chleba na zakwasie. Z jednej strony przyspiesza ona fermentację, z drugiej zwiększa możliwość zepsucia się płynu. Zakwas buraczany jest zepsuty, gdy pachnie jak ocet lub alkohol. Poprawnie przygotowany zakwas ma delikatnie owocowy aromat.

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Niezawodny zakwas buraczany na barszcz czerwony. Wypróbowany przepis na święta. Jeden składnik wzmocni smak - Strona Kuchni

Wróć na i.pl Portal i.pl