W skrócie
Bakłażan z pastą miso to prosty przepis, który można zrobić z łatwo dostępnych składników. Pastę miso można kupić w popularnych dyskontach spożywczych lub wyspecjalizowanych sklepach z żywnością azjatycką. Zamiast masła orzechowego możesz użyć pasty sezamowej tahini, która nadaje daniu orzechowego smaku. Jeśli lubisz słodko-słone smaki, to do marynaty możesz dodać łyżeczkę miodu. Poznaj prosty przepis na bakłażana z piekarnika.
W naszej galerii możecie zobaczyć etapy przygotowania bakłażana z piekarnika
Bakłażan z piekarnika – przepis z sosem sojowym
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 bakłażany,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka pasty miso,
- 1 łyżeczka masła orzechowego,
- szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu,
- 2 łyżki sezamu,
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku.
Jak zrobić bakłażana z piekarnika?
Sposób przygotowania:
- Piekarnik włączyłam i nastawiłam nagrzewanie do 200° Celsjusza z termoobiegiem.
- Bakłażany umyłam i pokroiłam na plastry o grubości około 2 cm. Następnie nacięłam je skośnie, tworząc kratkę.
- Blaszkę z piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam na nim plastry bakłażana.
- Bakłażany posmarowałam olejem rzepakowym i wstawiłam do piekarnika na około 20 minut.
- W czasie, gdy bakłażany się pieką, zrobiłam szybką marynatę. W małej misce połączyłam sos sojowy, pastę miso i masło orzechowe. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam.
- Podpieczone bakłażany wyjęłam z piekarnika, posmarowałam marynatą i ponownie wstawiłam do piekarnika na 10 minut.
- Na suchej patelni wsypałam ziarna sezamu i prażyłam do uzyskania lekko brązowego koloru i uzyskania przyjemnego zapachu.
- Szczypiorek pokroiłam na drobne kawałki. Upieczone kawałki bakłażana rozłożyłam na 4 talerze. Warzywo posypałam uprażonym sezamem i posypałam szczypiorkiem.
- Przed podaniem można danie posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Sposób podania bakłażana z pastą miso
Taki bakłażan z piekarnika to znakomita zdrowa przekąska. Może być podawany z ugotowanym brązowym ryżem i kawałeczkami tofu zmieniającego życie. Świetnie smakuje z purée ziemniaczanym lub domowymi frytkami i gulaszem z indyka. Zamiast szczypiorku wierzch bakłażana można posypać posiekaną kolendrą i natką pietruszki. Znakomitą przystawką jest bakłażan z miso położony na rozsmarowanym jogurcie greckim i posypany posiekaną miętą.
Zrobiłam bakłażana z piekarnika z wyjątkowym sosem. Wypróbuj...
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie

Kiermasz bożonarodzeniowy w Raciążku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?