![ZOBACZ PRZYKŁADOWE ZDJĘCIA WRAZ Z OPISAMI NAJCZĘŚCIEJ...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/15/51/5b502126eb41a_o_large.jpg)
ZOBACZ PRZYKŁADOWE ZDJĘCIA WRAZ Z OPISAMI NAJCZĘŚCIEJ SPOTYKANYCH GRZYBÓW JADALNYCH, NIEJADALNYCH I TRUJĄCYCH NA KOLEJNYCH SLAJDACH
![Ma duży mięsisty kapelusz o średnicy 6-25 cm. Powierzchnia...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/23/b4/5b4f15678976c_o_large.jpg)
Borowik szlachetny (prawdziwek) - jadalny
Ma duży mięsisty kapelusz o średnicy 6-25 cm. Powierzchnia kapelusza w różnych odcieniach brązu, dolna żółtawozielona lub biała, trzon biały. Biały miąższ po przekrojeniu nie zmienia barwy, przyjemnie pachnie i smakuje wybornie.
![Kapelusz duży, średnica 3-15 cm, ciemnobrązowy, od spodu...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/ec/32/5b4f156860dbc_o_large.jpg)
Podgrzybek brunatny (borowik brunatny) - jadalny
Kapelusz duży, średnica 3-15 cm, ciemnobrązowy, od spodu dobrze widoczne jasnożółte rurki. Trzon 4-12 cm, dość gruby, walcowaty, jasnobrązowy. W miejscach uszkodzonych zmienia kolor, staje się zielononiebieski. Aromatyczny.
![Szeroki brązowy kapelusz o średnicy 5-15 cm pokryty lepką,...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/31/65/5b4f156911d36_o_large.jpg)
Maślak zwyczajny - jadalny
Szeroki brązowy kapelusz o średnicy 5-15 cm pokryty lepką, łatwą do usunięcia skórką. Osadzony na niskim jasnożółtym trzonie z charakterystycznym pierścieniem. Na spodzie kapelusza widoczne żółtawe rurki.