Ta dieta jest odpowiednia dla chorych na cukrzycę lub insulinooporność. Poznaj korzyści płynące z diety o niskim indeksie glikemicznym

1/15

Dieta z niskim IG – dla kogo?

Dieta z niskim IG – dla kogo?

Dieta z niskim indeksem glikemicznym dedykowana jest chorym z cukrzycą i insulinoopornością. Jednak osoby zdrowe stosujące ją na co dzień mogą także liczyć na korzyści. Poznasz je na kolejnych zdjęciach.

 rh2010/123RF

2/15

Dłuższe uczucie sytości

Dłuższe uczucie sytości

Produkty o niskim indeksie glikemicznym znacznie trudniej się trawią i wchłaniają, przez co dłużej stymulują ośrodek sytości.

W wielu badaniach naukowych zaobserwowano, że podczas stosowania diety z niskim IG głód występuje znacznie później, w porównaniu do diety wysokoglikemicznej.

W jednym z badań zaobserwowano również, że spożycie posiłku z produktami o niskim indeksie glikemicznym powoduje, że w następnym posiłku spożywa się o ok. 53 proc. mniej kalorii, niż po posiłku o wysokim IG.

  vadymvdrobot/123RF

3/15

Ograniczenie podjadania między posiłkami

Ograniczenie podjadania między posiłkami

Po spożyciu posiłku o niskim IG stężenie glukozy wzrasta powoli i utrzymuje się na stałym poziomie przez kilka godzin.

Dodatkowo produkty z niskim indeksem glikemicznym dłużej się trawią, dzięki czemu zmniejszają uczucie głodu. Te właściwości mogą ograniczyć chęć sięgania po niezdrowe przekąski.

 subbotina/123RF

4/15

Redukcja masy ciała

Redukcja masy ciała

Badania przeprowadzone na otyłych pacjentach z Bostonu wykazały, że stosowanie diety opartej na niskim indeksie glikemicznym może powodować znaczący spadek masy ciała oraz zmniejszenie objętości komórek tłuszczowych.

Korzyści zdrowotne stosowania takiego sposobu odżywiania wynikają z wyeliminowania produktów przetworzonych i bogatych w cukier, czyli słodyczy, słonych przekąsek i dań typu fast food.

  stocking/123RF

5/15

Stabilizacja stężenia glukozy we krwi

Stabilizacja stężenia glukozy we krwi

Stosowanie diety z niskim indeksem glikemicznym zalecane jest przede wszystkim chorym na cukrzycę lub insulinooporność. Należy jednak pamiętać, że każda obróbka mechaniczna lub termiczna (krojenie, rozdrabnianie, gotowanie) może zwiększać IG produktów.

Dieta z niskim indeksem pozwala na stopniowy wzrost stężenia glukozy we krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju hiperglikemii.

W licznych badaniach zaobserwowano, że taki sposób żywienia uwrażliwia komórki na insulinę, co korzystnie wpływa na samopoczucie chorych na insulinooporność.

  simpson33/123RF

6/15

Obniżenie ryzyka choroby niedokrwiennej serca

Obniżenie ryzyka choroby niedokrwiennej serca

Wiele wyników badań sugeruje, że dieta z niskim indeksem glikemicznym może znacząco zmniejszyć stężenie trójglicerydów we krwi, co równocześnie obniża ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca.

Stosowanie diety z niskim IG może również korzystnie wpłynąć na poprawę profilu lipidowego, szczególnie redukuje stężenie cholesterolu frakcji LDL oraz ogranicza ryzyko rozwoju miażdżycy.

Badanie przeprowadzone na grupie 75 tys. kobiet wykazało silną zależność między spożywaniem produktów z wysokim indeksem glikemicznym, a częstością występowania zawału serca.

 wutwhan/123RF

7/15

Spożywanie produktów z niskim indeksem glikemicznym korzystnie wpływa na stan zdrowia chorych na cukrzycę, insulinooporność oraz może wyregulować zaburzenia lipidowe u osób ze zwiększonym ryzykiem rozwoju choroby niedokrwiennej serca.

  vaaseenaa/123RF

8/15

Wiele osób ogranicza węglowodany w diecie, jednak nie jest to konieczne. Warto spożywać produkty o niskim indeksie glikemicznym, aby poprawić swój stan zdrowia.

  nadianb/123RF

9/15

Odpowiednio zbilansowana dieta z niskim indeksem glikemicznym nie wymaga wielu restrykcji.

  rawlik/123RF

10/15

Produkty o niskim indeksie glikemicznym są produktami mało przetworzonymi. Są także źródłem sporej ilości błonnika pokarmowego.

  dml5050/123RF

11/15

Ziemniaki ugotowane w mundurkach będą miały niższy IG od purée, a IG makarona ugotowanego al dente jest niższy od indeksu glikemicznego rozgotowanych klusek.

 ratmaner/123RF

12/15

Indeks glikemiczny produktów o wysokiej zawartości skrobi, takich jak makaron, ziemniaki i ryż może się zmieniać w zależności od stopnia obróbki kulinarnej.

 irrinn0215/123RF

13/15

Dlaczego warto stosować dietę z niskim indeksem glikemicznym?

Dlaczego warto stosować dietę z niskim indeksem glikemicznym?

Wiele osób ogranicza węglowodany w diecie, jednak nie jest to konieczne. Dowiedz się z kolejnych slajdów, jakie korzyści mogą wynikać z zastosowania diety o niskim indeksie glikemicznym. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

 PhotoIris2021/Getty Images

14/15

Słodycze i słodkie wypieki nie powinny być zbyt często spożywane przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

  bialasiewicz/123RF

15/15

Jaka jest idealna dieta dla cukrzyków?

Jaka jest idealna dieta dla cukrzyków?

Dieta oparta na niskim indeksie glikemicznym (IG) zakłada spożywanie produktów węglowodanowych, które w powolny sposób podnoszą stężenie glukozy we krwi. Taki sposób żywienia polecany jest szczególnie chorym na cukrzycę lub insulinooporność.

 stefamerpik/freepik

Najnowsze wiadomości