Zemsta teściowej
Nazwa tego ciasta wzięła się prawdopodobnie od zachowania teściowej, która na złość zięciowi miała podać mu porcję wypieku z wiśniami z pestką. Inne tłumaczenie nawiązuje do „słodkiej” zemsty teściowej na synowej, która miała udowodnić, że potrafi zrobić taki wyśmienity wypiek. A ciasto skradnie serce łasuchom. Deser składa się z kremowej masy na bazie mascarpone i śmietanki 30% oraz warstwy wiśniowej zrobionej z galaretki wiśniowej, wydrylowanych owoców i soku wiśniowego.
Pleśniak
Mimo, że nazwa kojarzy się z pleśnią, to wiele osób uważa, że jest to jedno z najpyszniejszych ciast. Wykonuje się je na bazie kruchego ciasta, do masy wykorzystuje się kwaśny dżem porzeczkowy, agrestowy lub śliwkowy i na wierzch kładzie ubite białka na bezę. Na koniec całość ozdabia się kruszonką.
Pijana Śliwka
Nazwa ciasta wzięła się od użycia dużej ilości alkoholu. To aż 250 ml.
Fujarki pastusze
Rodzaj pasztecików przygotowywanych z bobem i pieczarkami. Idealne jako dodatek do zup.