Jakie warzywa na diecie keto?
Na diecie keto można jeść warzywa liściaste i niskoskrobiowe, takie jak sałaty, cykorie, kapusty, jarmuż, szpinak, rukola, a także pomidory, ogórki, cukinia, papryka, seler naciowy, cebula, czosnek, szparagi, brukselka, brokuł, kalafior, grzyby, zioła. Dozwolone są małe ilości ziaren kukurydzy bez cukru, rozmrożonej albo surowej młodej.
Jakie owoce na diecie keto?
W diecie keto owoce mogą występować tylko w małych ilościach i muszą to być rodzaje o niskiej zawartości cukru. To głównie owoce jagodowe (porzeczki, jeżyny, borówki, truskawki), a także cytryna i grejpfrut, aronia oraz wiśnie. Bez ograniczeń można jeść natomiast awokado, w postaci świeżej lub jako pastę guacamole.
Jakie mięso na diecie keto?
Na diecie keto można jeść wszelkie mięso, czerwone i drobiowe, również w postaci mielonej (bez bułki), a ponadto wędliny takie, jak szynka, boczek, bekon, kiełbasa.
Jakie ryby na diecie keto?
Na diecie keto można jeść wszelkie ryby, a najlepiej tłuste ryby morskie (śledź, makrela, sardynka, łosoś, czarniak), a także ryby o białym mięsie i owoce morza. Ryby mogą być także wędzone, na zimno lub gorąco.