1/5
Na kolejnych slajdach galerii znajdziesz przepisy na pyszne,...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Jakie mięso podać w pierwszy dzień świąt?

Na kolejnych slajdach galerii znajdziesz przepisy na pyszne, świąteczne pieczyste

2/5
Składniki:...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Kaczka w pomarańczach

Składniki:
- sprawiona kaczka,
- 2 pomarańcze,
- jabłko,
- gałązki tymianku,
- 2 kg gruboziarnistej soli,
- czosnek,
- szklanka brązowego cukru,
- sos sojowy.

Jak przygotować kaczkę pieczoną w pomarańczach?
1. Tymianek zmieszałam z solą i w taką mieszankę włożyłam kaczkę. Powinna tak leżeć minimum pięć godzin.
2. Po tym czasie wyjęłam kaczkę i otarłam sól.
3. Widelcem ponakłuwałam całą pomarańczę (ze skórką) i włożyłam ją w korpus razem z pokrojonym jabłkiem, po czym związałam kaczkę.
4. Namoczyłam w wodzie papier do pieczenia i zawinęłam w niego kaczkę. Piekłam ją przez 10 godzin w temperaturze 120 stopni.
5. Przygotowałam marynatę z cukru, soku z pomarańczy i pół szklanki sosu sojowego.
6. Natarłam kaczkę marynatą, ponakłuwałam skórę i zapiekłam w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, aż kaczka się zarumieniła.

3/5
Składniki:...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Karkówka w jałowcu

Składniki:
- 1 kg karkówki,
- pęczek włoszczyzny (marchewka, seler, pietruszka, por),
- cebula,
- czosnek,
- 2 szklanki bulionu,
- 4 łyżki octu z czerwonego wina,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki cukru,
- 5 łyżek oleju,
- 5 ziaren jałowca,
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- sól, pieprz.

Jak przygotować karkówkę pieczoną w jałowcu?
1. Włoszczyznę obrałam i starłam na tarce o dużych oczkach.
2. Posiekałam cebulę i czosnek.
3. Warzywa wymieszałam z olejem, octem, musztardą, koncentratem, cukrem, rozgniecionym jałowcem, zielem anielskim i liśćmi laurowymi. Przełożyłam wszystko do brytfanki.
4. Karkówkę natarłam solą i pieprzem i umieściłam w brytfance.
5. Natarłam ją warzywami z marynatą.
6. Odstawiłam mięso na całą dobę w chłodne miejsce.
7. Wyjęłam karkówkę i obsmażyłam na złoto.
8. Wsadziłam karkówkę z powrotem do brytfanki, podlałam bulionem i piekłam półtorej godziny w temperaturze 150 stopni.

4/5
Składniki:...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Pieczona gęś z suszonymi owocami

Składniki:
- sprawiona gęś lub same podudzia z gęsi,
- 1 kg suszonych owoców (śliwek, jabłek, gruszek, moreli, żurawiny),
- 2 łyżki masła,
- gałązki tymianku,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz.

Jak przygotować gęś pieczoną z suszonymi owocami?
1. Gęś umyłam, osuszyłam, natarłam pieprzem, solą i tymiankiem – na zewnątrz i od środka.
2. Ułożyłam gęś na kratce piekarnika, a pod spód włożyłam blachę z wodą (ok. pół litra).
3. Piekłam gęś przez cztery godziny w temperaturze 180 stopni.
4. Po godzinie ponakłuwałam gęś i polałam sosem, który utworzył się na blasze.
5. Godzinę przed zakończeniem pieczenia gęsi ułożyłam na blasze suszone owoce.
6. Wyjęłam upieczoną gęś, a z blaszki wyjęłam owoce łyżką cedzakową.
7. Powstały na blaszce sos przecedziłam, zagotowałam, doprawiłam do smaku i wlałam do sosjerki.
8. Gęś ułożyłam na półmisku i otoczyłam pieczonymi owocami. Podałam z sosem.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.

Polecamy

Oberwanie chmury w Śląskiem! Zobacz ZDJĘCIA naszych czytelników

Oberwanie chmury w Śląskiem! Zobacz ZDJĘCIA naszych czytelników

Wybuch gazu! Mężczyzna poszukiwany pod gruzami budynku

AKTUALIZACJA
Wybuch gazu! Mężczyzna poszukiwany pod gruzami budynku

Dachowanie samochodu osobowego. Kierująca trafiła do szpitala

Dachowanie samochodu osobowego. Kierująca trafiła do szpitala

Zobacz również

Burza w Łodzi. Ściana deszczu, grzmoty i...zalane ulice! ZDJĘCIA

Burza w Łodzi. Ściana deszczu, grzmoty i...zalane ulice! ZDJĘCIA

Wybuch gazu! Mężczyzna poszukiwany pod gruzami budynku

AKTUALIZACJA
Wybuch gazu! Mężczyzna poszukiwany pod gruzami budynku