5/12
Nasiona ciecierzycy to podstawa nie tylko hummusu, ale też...
fot. Ajale/pixabay.com

Cieciorka

Nasiona ciecierzycy to podstawa nie tylko hummusu, ale też falafeli, czyli bliskowschodnich kotlecików (czasem zawierają też dojrzały bób). Tajemnicą ich świetnego smaku jest sposób przygotowania: cieciorkę namacza się i miele na surowo, a gotowanie zachodzi podczas smażenia. Dzięki temu kotlecik jest jędrny i ma strukturę, która przypomina mielone mięso.

W 100 g falafeli (ok. 5 szt.):
białko: 13,3 g
żelazo: 3,4 mg
kalorie: 333 kcal

W 100 g ugotowanej cieciorki:
białko: 8,8 g
żelazo: 2,9 mg
kalorie: 164 kcal

6/12
Grzyb o nazwie twardnik japoński jest dostępny zarówno w...
fot. 6437364/pixabay.com

Shiitake

Grzyb o nazwie twardnik japoński jest dostępny zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Charakteryzuje się wyjątkowo „mięsnym” aromatem i zawiera nieco białka. Shiitake może „udawać” mięso np. w gulaszach, a także aromatyzować dania bezmięsne – często wystarczy jeden suszony grzybek dodany do bulionu.

W 100 g shiitake:
białko: 2,2 g
żelazo: 0,4 mg
kalorie: 33 kcal

7/12
Owoce azjatyckiego drzewa bochenkowego kryją w sobie...
fot. Kontrollstellekundl/Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Jackfruit

Owoce azjatyckiego drzewa bochenkowego kryją w sobie włóknisty miąższ, który w postaci niedojrzałej wiernie imituje włókna mięsa. W Polsce dostępny jest głównie w puszkach – do gotowania nadaje się ten bez dodatku cukru (słodzony dżakfrut jest smaczną przekąską). Po rozdrobnieniu widelcem i doprawieniu zamienia się w modne obecnie szarpane mięso wieprzowe, czyli pulled pork. Danie to można też kupić w postaci gotowej.

W 100 g dżakfruta:
białko: 1,7 g
żelazo: 0,2 mg
kalorie: 95 kcal

8/12
Nieaktywne drożdże w postaci proszku i płatków to doskonały...
fot. Helen Harrop/flickr.com, CC BY-SA 2.0

Drożdże

Nieaktywne drożdże w postaci proszku i płatków to doskonały „mięsny” dodatek do potraw takich jak pasty, pasztety czy kotlety z warzyw i/lub nasion roślin strączkowych, a także wędlin z seitana czy zup, który dodaje im mięsnego smaku i cennych składników, takich jak białko i związki mineralne. Są też dostępne w formie słonej pasty – brytyjskiej Marmite i australijskiej Vegemite.

W 100 g dezaktywowanych drożdży:
białko: 47 g
żelazo: 6,9 mg
kalorie: 320 kcal

W 100 g pasty drożdżowej:
białko: 23 g
żelazo: 4 mg
kalorie: 185 kcal

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Ci celebryci dokonali publicznego coming outu. Oni nie wstydzą się swojej orientacji

Ci celebryci dokonali publicznego coming outu. Oni nie wstydzą się swojej orientacji

Ford na EKG w Katowicach. Elektromobilność wymaga od nas zmiany podejścia

Ford na EKG w Katowicach. Elektromobilność wymaga od nas zmiany podejścia

Tak żyje i mieszka Majka Jeżowska z futrzakami. Ta kuchnia może ci się nie spodobać!

Tak żyje i mieszka Majka Jeżowska z futrzakami. Ta kuchnia może ci się nie spodobać!

Zobacz również

Toyota Yaris Cross 2024. Teraz już tylko z hybrydami

Toyota Yaris Cross 2024. Teraz już tylko z hybrydami

Ford na EKG w Katowicach. Elektromobilność wymaga od nas zmiany podejścia

Ford na EKG w Katowicach. Elektromobilność wymaga od nas zmiany podejścia