5 z 11
Małe chińskie pierożki z cienkiego ciasta ryżowego,...
fot. Pooja Chaudhary/unsplash.com

Dim sum

Małe chińskie pierożki z cienkiego ciasta ryżowego, nadziewane mięsem, warzywami, owocami morza lub mieszanką tych składników i ugotowane na parze, ew. usmażone w głębokim oleju. Są tradycyjnie podawane do herbaty.

6 z 11
To niedojrzałe owoce rosnącego w gorących klimatach piżmianu...
fot. Neha Deshmukh/unsplash.com

Okra

To niedojrzałe owoce rosnącego w gorących klimatach piżmianu jadalnego o podłużnym kształcie i pięciokątnym przekroju, jedzone jako warzywo. Są dostępne w postaci marynowanej i pojawiają się nawet w dyskontach. Mają wysoką zawartość rozpuszczalnego błonnika.

Podobnie brzmi nazwa okara – to rozdrobnione nasiona soi, pozostałe po wypłukaniu z niego rozpuszczalnych związków w procesie produkcji mleczka sojowego. Używa się jej jak mąki czy masy bazowej, np. do przygotowania roślinnego sernika.

7 z 11
Bliskowschodnie kotleciki z grochu włoskiego (cieciorki), a...
fot. Ajale/pixabay.com

Falafel

Bliskowschodnie kotleciki z grochu włoskiego (cieciorki), a często też z nasion bobu lub z ich dodatkiem. Klasyczne zawierają mielony kmin rzymski z nasionami kolendry, a często też natkę pietruszki.

Wielu osobom falafel kojarzy się z kebabem – jest dostępny w tych samych lokalach jako opcja bezmięsna, choć nie zawsze wegańska. W niektórych kuchniach świata, gdzie tradycyjnie występuje falafel, dodaje się do niego jajko, choć nie jest w ogóle potrzebne: właściwie przygotowana masa z namoczonych surowych nasion strączkowych nie rozpada się przy smażeniu.

8 z 11
Bulwy słonecznika bulwiastego, nazywanego też jerozolimskim...
fot. silviarita/pixabay.com

Topinambur

Bulwy słonecznika bulwiastego, nazywanego też jerozolimskim karczochem, to produkt używany podobnie do ziemniaków i wyróżniający się silnym smakiem świeżego słonecznika. Można robić z nich czipsy, purée, jeść pieczone lub jako składnik dań jednogarnkowych.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.

Polecamy

Na archiwalnych zdjęciach ciężko rozpoznać, że to ona. Zobacz Kwaśniewską w młodości

Na archiwalnych zdjęciach ciężko rozpoznać, że to ona. Zobacz Kwaśniewską w młodości

Kolorowy dodatek do obiadu. Rozsmakuj się w marchewce po koreańsku

Kolorowy dodatek do obiadu. Rozsmakuj się w marchewce po koreańsku

Taka ma być waloryzacja emerytur 2025. Rząd podał wskaźnik - o tyle wzrosną emerytury

Taka ma być waloryzacja emerytur 2025. Rząd podał wskaźnik - o tyle wzrosną emerytury

Zobacz również

Na archiwalnych zdjęciach ciężko rozpoznać, że to ona. Zobacz Kwaśniewską w młodości

Na archiwalnych zdjęciach ciężko rozpoznać, że to ona. Zobacz Kwaśniewską w młodości

Kolorowy dodatek do obiadu. Rozsmakuj się w marchewce po koreańsku

Kolorowy dodatek do obiadu. Rozsmakuj się w marchewce po koreańsku