Najlepsze lody w mieście
Lodziarnia u Fiołków kawiarnia Bytom
Najlepsze lody w mieście
Lody u Kurpaski - Ruda Śląska
Lody u Kurpaski to miejsce, w którym łączy się wieloletnia tradycja z pasją wyrobu lodów tradycyjnych.
Początki istniejącej lodziarni sięgają lat przedwojennych, gdzie moja Babcia Maria Kurpas prowadziła w tym lokalu sprzedaż mleka i nabiału na kartki. Po wojnie sklep znany był przede wszystkim ze sprzedaży artykułów spożywczych- różnego rodzaju cukierków, lizaków, waflowych misiów, a także nabiału, drobiu, oryginalnych nalewek i niezapomnianych do dziś- własnej produkcji żur i domowy ser. Wielu starszych klientów po dzień dzisiejszy wspomina czasy, kiedy będąc dziećmi były wysyłane po zakupy ,,do Kurpaski”. Od 1950 r. rozpoczęto pierwsze próby produkcji lodów. Inicjatorem był mój Tata Ewald Kurpas, który wraz z moją Mamą Emilią Kurpas zajmowali się wyrobem lodów. Początki nie należały do łatwych. Prymitywne maszyny do lodów i słabo rozwinięte urządzenia chłodnicze sprawiały, że praca wymagała wielu poświęceń. Produkcja i sprzedaż lodów w głównej mierze zależała od zimy. Do wyrobu potrzebny był wówczas lód pochodzący z zamarzniętych pobliskich stawów P. Zdebla. Transportowany furmanką, posypywany trocinami i magazynowany w piwnicznych pomieszczeniach zakładu, służył latem do schładzania maszyny produkującej lody. Mimo że produkcja należała do bardzo pracochłonnych to dostarczała dużo satysfakcji i radości. Ich receptura opierała się na naturalnych produktach, takich jak mleko, śmietana, jajka i owoce.
Dzisiaj, po tylu latach lodziarnia prowadzona jest przez trzecie pokolenie. Chociaż zmiany w generacji miały miejsce, to receptura pozostaje bez zmian. W dalszym ciągu bazuje na świeżych i naturalnych produktach bez środków konserwujących.
Obecnie produkujemy 15-20 smaków lodów, które najbardziej przypadły klientom do gustu. Oprócz tego w sprzedaży znajdują się lody Cassate i lodowo-bezowe torty.
Najlepsze lody w mieście
Cukiernia Tkacz - Będzin
Cukiernia została założona w 1945 roku przez Jerzego Tkacza. Od początku do dzisiaj produkcja odbywa się wg. tradycyjnych receptur i z naturalnych składników. Cały rok dostępne są ciasta, torty, pączki i inne pieczone słodkości, natomiast lody dostępne są w sezonie wiosenno-letnim.
Produkowane przez nas lody doceniło już kilka pokoleń mieszkańców Będzina i okolic.
Najlepsze lody w mieście
Lodziarnia Lodomania - Żywiec
Produkowane w „rzemieślniczy” sposób w wyjątkowych smakach, jedyne w swoim rodzaju – mistrzowskie lody Lodomanii zachwycają od wielu lat. Lodomania to aktualne trendy – marka kładzie nacisk na estetykę oraz obsługę klienta, tworząc pyszne desery dla całej rodziny.
Lodomania to niemal synonim pasji – bo to pasja kierowała właścicielami, którzy stworzyli tę unikalną markę. Desery lodowe tworzone z naturalnych składników, obsługa na najwyższym poziomie – słowem rozkosz podniebienia i luksus, jakim jest czas spędzony w lodziarniach Lodomanii. Grzech nie spróbować!
Jeśli poszukujecie wyjątkowych doznań smakowych i lubicie spędzać czas w przyjaznej atmosferze, koniecznie wybierzcie się do Lodomanii.
LODOMANIA TO MANIA!
Zespół pasjonatów i ekspertów lodziarstwa pracuje, aby tworzyć autorskie lody w oparciu o własne receptury, tylko z naturalnych składników.
Lodziarnia oferuje puchary oraz napoje lodowe, desery jogurtowe, świeżo wyciskane soki, ciasta wypiekane na miejscu, wyśmienite kawy, jak również smakołyki sporządzone z myślą o najmłodszych klientach. Wszystko przygotowane na miejscu, serwowane przez wykwalifikowany, uśmiechnięty personel.
Dewizą marki jest jakoś. Dla wielu klientów Lodomania to już mania lub słodki przystanek w podróży. To także miejsce na chwilę odpoczynku czy spotkanie z przyjaciółmi.
W 2011 roku Lodomania zdobyła tytuł Mistrzów Polski w kategorii lodów autorskich.