
Jak szybko schłodzić napoje?
Powszechnie znaną metodą chłodzenia napojów jest włożenie ich do lodówki lub zamrażarki. Takie chłodzenie może jednak trwać dość długo. Na szczęście inne metody pozwalają przyspieszyć ten proces, a często także schłodzić napój nawet poza domem, bez dostępu do lodówki.

Papierowy ręcznik, woda i zamrażarka
Ten sposób pozwoli szybko schłodzić napój w domu. Wystarczy zmoczyć lekko papierowy ręcznik i szczelnie owinąć nim butelkę lub puszkę. Tak przygotowany napój wkładamy teraz na 10–15 minut do zamrażarki. Dzięki mokremu ręcznikowi płyn schłodzi się szybciej niż normalnie. Należy jedynie pamiętać, żeby nie pozostawiać napojów w zamrażarce na zbyt długo – plastik sobie poradzi, ale metalowe czy szklane pojemniki mogą popękać.
Licencja
Źródło zdjęcia

Skarpetka, woda i wiatr
Tę metodę od wielu lat stosują m.in. żołnierze przebywający w warunkach pustynnych. Żeby szybko schłodzić napój, wkładamy go do skarpetki i moczymy całość w wodzie. Można również zawinąć napój w zmoczony materiałowy ręcznik. Następnie ustawiamy tak przygotowaną butelkę czy puszkę w wietrznym, cienistym miejscu, a schłodzi się w mgnieniu oka.

Słona woda z lodem
Każdy wie, że wrzucenie napojów do miski czy wiadra z wodą oraz lodem pozwoli szybko je schłodzić. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę, że proces ten można przyspieszyć, dosypując do lodowatej wody sól (wystarczy ok. 1 łyżeczka na litr). Sól sprawia, że lód potrzebuje więcej energii cieplnej, by się roztopić – dzięki czemu „wyciągnie” ją z napoju.